Nieuws Actueel

Van der Hel Advocaten neemt intrek in rijksmonument aan Ariënsplein in Enschede

Van onze redactie 27 oktober 2015

Vander Hel Advocaten Reiniervan Willigen

Het is een monumentaal pand met een rijke historie. Mr. Jan van der Hel, bekend curator in grote faillissementen (Van Dijk Bouw, Holec Projects, Twentse Graveer Industrie, HCNON), somt de feiten moeiteloos op. Gebouwd in 1911 als burgemeesterswoning voor Edo Bergsma, in een stijl die veel raakvlakken heeft met Berlage, een rijksmonument. „En niet te vergeten de plek waar Sinterklaas in de jaren vijftig en zestig door de burgemeester werd ontvangen en de kinderen vanaf het balkon toezwaaide”, zegt hij lachend. „Dat weten heel veel oudere Enschedeërs zich nog te herinneren.”

Het burgemeestershuis werd later door de gemeente verkocht. Het Talenpracticum Twente is de huidige eigenaar. Het instituut verzorgde bedrijfsopleidingen, met name voor werknemers van internationaal opererende bedrijven. De laatste jaren had het instituut steeds minder klandizie en werd niet meer geïnvesteerd in onderhoud in de kantoorvilla.

Drie jaar gehuurdSonnevanck is voor drie jaar gehuurd van Talenpracticum Twente, met een optie op koop. In het achterste gedeelte huizen juridisch specialisten van het bureau Zorg Zaken Groep. Na een grondige binnenrenovatie heeft het pand de vroegere grandeur terug. Het nieuwe kantoor van Van der Hel Advocaten is weer een voorbeeld van een bedrijf dat vanwege de uitstraling een karakteristiek pand in de binnenstad verkiest, ook al zijn de bereikbaarheid per auto en de parkeergelegenheid buiten het centrum vaak beter. Andere voorbeelden zijn onder meer de uitzendorganisatie In Person in het voormalige SNS-gebouw aan de Tromplaan en de Arli Group, (bed- en badtextiel met merken als Cinderella en Damai) aan de Prinsestraat.

OprichtingVan der Hel Advocaten is in 2008 opgericht in Almelo, nadat Van der Hel bij JPR Advocaten in Enschede vertrok en voor zichzelf begon. Vanwege een concurrentiebeding kon hij twee jaar lang niet in Enschede kantoor houden. Het kantoor in Almelo is eveneens gevestigd in een rijksmonument, in jugendstil. Hier werken vijftien mensen, onder wie zeven advocaten en drie faillissementsmedewerkers. De jugendstilvilla is tot op de laatste vierkante meter in gebruik.

„Als je als organisatie nog iets wilt groeien om niet te kwetsbaar te zijn kun je twee dingen doen. Of je verkoopt het monumentale pand in Almelo en verhuist naar een groter gebouw, wat we jammer vonden. Of je opent een tweede kantoor. Voor dat laatste hebben we gekozen.” Dat is tegen de trend: ‘grotere broers’ als Damste en JPR kozen juist voor concentratie van kantoorruimte.

Logische keuzeEnschede was de logische keuze voor de beoogde groei naar een organisatie met ongeveer twintig medewerkers. „Door ook hier een kantoor te hebben hopen we heel Twente te kunnen bedienen. De markt in Almelo en omgeving is toch anders dan Enschede en omliggende plaatsen.” Bovendien heeft het grote JPR Advocaten, zijn voormalige werkkring, zijn vestiging in Enschede onlangs gesloten. Daardoor ligt een deel van de markt open. „Maar dat is niet de belangrijkste overweging. We zouden ook naar Enschede zijn gegaan als JPR niet was vertrokken”, verzekert Van der Hel.

Het kantoor aan het Ariënsplein heeft net als in Almelo verschillende disciplines in huis, waaronder faillissements-, familie- en arbeidsrecht. Verder worden er straks wekelijks gratis inloopspreekuren gehouden voor mensen in de schuldsanering.

Foto: Reinier van Willigen