Nieuws Actueel

Van der Leegte over goed ondernemerschap

CHANTAL LINDSEN 23 november 2015

Wimvanderleegtelezingikg1065

Hij is 19 jaar oud als hij in het bedrijf van zijn vader, Pieter van der Leegte, aan de slag gaat. Wim van der Leegte is dan hts-student. Zes jaar later, op 25 jarige leeftijd, zal hij het bedrijf overnemen.

Kees Kerkhof is een van de aanwezigen die de lezing van Van der Leegte heeft bijgewoond. "Hij leende 50.000 gulden van de bank en kocht daarvan het bedrijf van zijn vader. Nu maakt hij een omzet van 2,6 miljard euro. Wat Van der Leegte in 50 jaar heeft bereikt, is gewoon onvoorstelbaar,'' vertelt de media-adviseur enthousiast met zijn snor die fier omhoog krult. Het AD doet verslag van de lezing.

VisionairEd Schobben, voorzitter van de IKG ondernemersvereniging, raakt zelf ook niet uitgepraat over Van der Leegte. "Het is een visionair die de politiek in zou moeten gaan. Het is een hele trotse en bescheiden man. Het was echt een buitenkansje om hem te kunnen strikken als spreker voor onze maandelijkse bijeenkomsten,'' vertelt Schobben trots.

En terecht, want het voelt inderdaad best bijzonder om met de man, die volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes tot de duizend rijkste personen ter wereld behoort, in één ruimte te mogen staan en zijn verhaal te horen.

PresentatieZelf staat ondernemer Wim van der Leegte uit Duizel er heel kalmpjes bij tijdens zijn presentatie. "Het is een man die zelf alles onder controle houdt. Tijdens de presentatie deed iemand de slides. Dat ging niet snel genoeg en dan zegt hij daar meteen wat van,'' glimlacht Schobben en vervolgt: "Maar dat is, denk ik, ook wel zijn kracht, dat hij alles zelf onder controle houdt.''

Uw verslaggever trekt de stoute schoenen aan, trekt haar colbertje recht en stapt, gewapend met pen en papier, af op de man waar het allemaal om draait deze avond. We schelen niet heel veel qua lengte blijkt als we naast hem staan. Opvallend is de rust die hij uitstraalt. Hij lijkt zich thuis te voelen tussen de 150 aanwezigen die allemaal strak in pak zijn gestoken of een mooi jurkje aan hebben: allemaal ondernemers.

Kenmerk goede ondernemerWat kenmerkt een goede ondernemer? We vragen het Van der Leegte: "Je moet een mensen-mens zijn. Iedereen noemt mij bijvoorbeeld gewoon Wim. Openheid is belangrijk en je moet goed kunnen rekenen,'' merkt de eigenaar van de VDL-Groep droogjes op.

Hij lijkt zo normaal dat het lastig voor te stellen is dat hij miljardair is. Behalve als ons door ondernemer John de Haan van PC-Trainers wordt ingefluisterd dat hij 177 paarden heeft. Toch weer niet zo normaal.

Damen ShipyardsOok een echte Hollandse ondernemer is Kommer Damen van het Nederlandse scheepswerfconcern Damen Shipyards Group waar de lezing gehouden wordt. Damen: "Het was heel leuk om zijn verhaal aan te horen. De VDL-Groep en Damen zijn allebei familiebedrijven en in dat opzicht herkende ik wel veel in zijn verhaal. Een familiebedrijf is een langetermijninvestering.''

Bert Reijnders, algemeen directeur van Reijnders graveer en lasertechniek, maar ook bestuurslid van de IKG Ondernemingsvereniging was ook gecharmeerd van de lezing. "Door Damen en Van der Leegte hebben we een hele goede opkomst vanavond. Ik vond het mooi om te zien dat Van der Leegte echt een passie heeft voor zijn bedrijf,'' aldus Reijnders. Ook hem vragen we wat een belangrijk is voor goed ondernemersschap. Hij vertelt: "Je moet niet denken in problemen en je moet risico's durven nemen.''

Bianka den Breejen van Hipper en Kolfbaan schuift aan bij het gezelschap. Reijnders reageert enthousiast op haar aanwezigheid. "Je moet haar interviewen!'' We zijn inmiddels door onze vragen heen en ondertussen opent het buffet. Een Indonesische rijsttafel. Reijnders kijkt likkebaardend naar de dampende bakken rijst. "Mijn hele schoonfamilie is Indisch, dus ik eet dat vaak. Heerlijk!''

En zoals het hoort, schuift de gastspreker als eerste aan bij de rijsttafel. Eet smakelijk Wim!