Nieuws Actueel

Van der Poel Desserts was bijna failliet

Van onze redactie 22 december 2014

„Met de bank wordt een aparte regeling getroffen, omdat die over alle mogelijke zekerheden, zoals hypotheek, pandrecht al op inventaris, voorraden en vorderingen op debiteuren beschikt. De Belasting­dienst zal volledig moeten worden betaald. Voorwaarde daar­voor is wel dat het grootste deel van de gewone schuldeisers instemt met betaling van 40%”, zo staat in de brief die de leveranciers voor de overname ontvingen.

Overname

De Roerink Food Family, waartoe ook De Zuivelhoeve en Heksenkaas behoren, maakte de overname van Van der Poel Desserts (inclusief de 100 werkne­mers) tien dagen geleden bekend.De leveranciers van Van der Poel kregen ook een brief van Alex Varvik, directeur van ijsmaker Boermarke uit Enschede. Varvik schrijft dat ook Boermarke bereid is Van der Poel over te nemen ‘met een nettere regeling voor de leveranciers en betere toekomst­perspectieven’. Varvik stelt nu echter vast, dat hij er niet in is ge­slaagd om bij Van der Poel aan ta­fel te komen. „De leveranciers zijn nu dus het slachtoffer”, con­cludeert Varvik.

Directeur

Naar de reden waarom Van der Poel Desserts niet naar zijn voorstel wilde luisteren, zegt Varvik ‘alleen maar te kunnen gissen’. Het antwoord op die vraag lijkt echter niet zo moeilijk. Eigenaar Marc Dietz van Van der Poel Desserts werkte voor­heen als commercieel directeur bij De Zuivelhoeve en blijft ook na de overname directeur bij Van der Poel Desserts.

Emotionele banden

Eigenaar Gerjhan Roerink van Roerink Food Family zegt: „Op de vraag waarom Varvik niet aan tafel is gekomen bij Van der Poel, ga ik niet in. Ik kan je alleen zeggen, dat wij als bedrijf heel ver onze nek hebben uitgestoken om Van der Poel Desserts niet failliet te laten gaan. Het bedrijf na een bankroet overnemen van de curator, was eenvoudiger geweest. Ja, het klopt dat de curator het dan ook aan een ander had kunnen verkopen. Maar ik heb goede redenen om aan te nemen dat wij dan ook overnamekandidaat nummer één waren geweest. Vanwege emotionele banden met de familie Van der Poel wilde ik het niet tot een faillissement laten komen.”

Foto: Van der Poel Desserts stond op de rand van een bankroet. (Emiel Muijderman)