Nieuws Actueel

Van Dijk Bouw failliet: 90 banen op de tocht

Van onze redactie 11 september 2015

Van Dijk Bouw Google Maps

Op de verschillende bouwplaatsen van Van Dijk werd vrijdag nog wel gewoon gewerkt, ook al hebben de werknemers hun laatste loon nog niet ontvangen. Volgens curator mr. Jan van der Hel neemt het UWV de betalingen over. Hij hoopt dat de belangrijkste schuldeiser, ING, hem de ruimte geeft om de verschillende bouwprojecten in het land af te kunnen maken. Directeur-eigenaar Jeroen van Dijk, woonachtig in Enschede, was niet bereikbaar voor commentaar.

5,5 miljoen schuld Volgens curator Van der Hel is de schuldenlast van de onderneming, die zelf het faillissement heeft aangevraagd, opgelopen tot 5,5 miljoen euro. "De oorzaak is de bouwcrisis. Toen heeft Van Dijk enorme verliezen geleden. Het is een prachtig bedrijf, dat het nog lang heeft volgehouden, onder meer door privé-investeringen en door te snijden in de organisatie. Maar het kon niet langer. Het is zuur dat het bedrijf omvalt nu de markt weer begint aan te trekken. Het was bij de opening van de vestiging in Enschede ook nog de bedoeling die geleidelijk uit te bouwen maar dat is er dus niet van gekomen."

Orderportefeuille Van Dijk Bouw en Van Dijk Bouwlijn, dat behalve in Enschede ook een kleinere vestiging in Borger heeft, hebben volgens de curator een goedgevulde orderportefeuille. "Maar er is destijds werk aangenomen met verlies, om de mensen maar aan het werk te kunnen houden." Van der Hel hoopt dat besprekingen met de bank en de directie ertoe leiden dat de lopende klussen afgemaakt kunnen worden.

"De boel plat gooien is ook geen oplossing", stelt hij. "Maar leveranciers willen wel hun geld zien. De bank speelt de komende dagen een cruciale rol." Een oplossing is een snelle overname. "Wellicht dient zich een gegadigde aan." De kans daarop is groter als de bank bereid is de kosten van bouwmaterialen aan toeleveranciers te betalen, waardoor lopende projecten voortgezet kunnen worden.

Geschiedenis Van Dijk is in 1946 door H.J. van Dijk in Lutten gestart als timmerwerkplaats. De zonen Jan en Ger namen in 1973 het bedrijf over van hun vader en vestigden zich vijf jaar later in Hardenberg. Van Dijk groeide razendsnel en werd uitgebreid met onderhouds- en verbouwafdeling, schildersbedrijf, timmerfabriek en interieurbedrijf.

Jeroen van Dijk, zoon van Jan van Dijk, kwam in 2003 in de zaak en is sinds 2007 enig aandeelhouder. In 2011 werd hij benoemd tot algemeen directeur als opvolger van de naar de onderwijssector overgestapte Bert Beun. In 2009 had Van Dijk nog 250 personeelsleden en bedroeg de omzet 80 miljoen euro per jaar.

Foto: Van Dijk Bouw in Enschede. (Google Maps)