Nieuws Actueel

Van Gaal bezit zelfs Plan C

Rik Nizet 6 juli 2014

De spectaculaire reis van Oranje door het WK krijgt woensdag een prachtige aflevering. Na het doelpuntloze gelijkspel met Costa Rica (0-0) en uiteindelijke zege na strafschoppen is Argentinië de volgende opponent in de halve finale.

Special WK 2014WK 2014 Uitslagen en speelschemaVan Gaal: Trots op dit trucjeHet wordt Arjen Robben tegen Lionel Messi in de Arena Corinthians in São Paulo. Met koningin Máxima mogelijk op de tribune. Het Nederlands elftal maakt een grote kans op een vierde WK-finale als Louis van Gaal doorgaat met succesvol wisselen.

Tim KrulIn blessuretijd van de tweede helft van de verlenging bracht de succesvolle bondscoach Tim Krul voor Jasper Cillessen, de keeper die zelden een strafschop stopt. Even later keerde Krul penalty's van Bryan Ruiz en Michael Umana.

PenaltykillerVan Gaal was best trots dat zijn trucje werkte, vertelde de trainer die eerder op het WK al de ingevallen Memphis Depay, Leroy Fer en Klaas-Jan Huntelaar zag scoren. Krul kreeg al ver voor het duel met Costa Rica te horen dat hij mogelijk als 'penaltykiller' moest optreden. Cillessen wist van niets, daarom trapte hij waarschijnlijk nog teleurgesteld een bidon weg langs de zijlijn. Even voor die wissel voorkwam de keeper van Ajax nog wel met een geweldige reflex dat Costa Rica meer kreeg dan waar het recht op had.

Want uiteindelijk maakte er maar een ploeg aanspraak op de zege in de Arena Fonte Nova van Salvador. Oranje miste wel twee handen vol met riante kansen. Robin van Persie, niet bijster op dreef, bracht de mooiste mogelijkheden om zeep. Hij raakte ook nog de lat. Wesley Sneijder, wel sterk spelend, raak zelfs paal en lat.

SpitsenVoor het eerst op het WK startte Nederland met drie spitsen. Arjen Robben en Robin van Persie kregen voorin gezelschap van Memphis Depay, tot nu toe vooral succesvol als invaller. Aanvankelijk ging Oranje geduldig op zoek naar een treffer, Maar toen die tactiek niet werkte, koos de ploeg ervoor het doel van Costa Rica massaal te belegeren.

De verrasing van het toernooi wankelde, vooral omdat Robben nauwelijks te verdedigen was. Toch hield Costa Rica stand tot aan de strafschoppenserie. Mijn mooiste groep ooit, noemde Van Gaal zijn elftal in alle euforie over de zwaarbevochten zege. De trainer heeft in zijn lange loopbaan betere spelers onder zijn hoede gehad. Maar zo'n teamgeest als bij Oranje op het WK heeft hij nog nooit aangetroffen.

Nederland heeft niet de grootste spelers van het toernooi, al staat er op Robben geen maat. Van Gaal roept ook al weken dat niet de beste voetballers, maar de beste ploeg uiteindelijk het WK wint. Hij heeft de afgelopen weken wel eens vaker gelijk gehad.Radioverslag Nederland - Costa Rica (Jack van Gelder)