Nieuws Actueel

Van hakkelaar tot succesvol babbelaar

Van onze redactie 10 januari 2015

Houding en lichaamstaal zijn direct van invloed op je maatschappelijk succes. Dat wil niet zeggen dat je gegarandeerd miljonair wordt door het aanmeten van een imponerende houding en het spreken met dwingende stem. Maar wie door het verbeteren van de houding onzekerheid de baas kunt worden, kan dat de kwaliteit van (zakelijke) leven aanmerkelijk verbeteren.

Besluitvormingsprocessen Mieke Thijssen van coachingsbureau Exciting Steps uit Helden heeft een duidelijke definitie van het begrip succes. "Voor mij is succes dat je invloed kunt uitoefenen op besluitvormingsprocessen. Dat je een houding hebt die zorgt dat mensen naar je luisteren en het liefst ook je gedachten overnemen. Op het werk, op school of waar dan ook."

Als je naar iemand luistert, stelt Thijssen, let je niet alleen op de inhoud van de boodschap, maar ook op lichaamshouding. Komt dat niet met elkaar overeen, dan gaat er iets mis. "Als ik met een onzekere houding iets heel dwingends zeg, dan zal dat dus niet goed overkomen." Controller Paul Beeren (32) merkte dat hij meer nodig had dan alleen zijn cijfers om het managementteam ervan te overtuigen bepaalde beslissingen te nemen. "Ik heb al het probleem dat ik er veel jonger uitzie dan ik ben. Als je dan ook een onzekere lichaamshouding hebt, wordt het moeilijk."

Door te werken aan zijn houding en zich bewust te worden van zijn lichaamstaal, leerde Beeren overtuigender over te komen. Het had nog een ander effect. "Als het heel druk is op het werk, heb ik in mijn hoofd alles wel onder controle. Maar ik reageer heel gehaast en gestresst. Ik had niet door dat de mensen om mij heen daardoor heel onrustig werden. Nu ik mij daarvan bewust ben, zorg ik dat ik rust breng in de bewegingen die ik maak. Daardoor is het niet alleen in mijn omgeving rustiger. Ik kom ook zakelijker en professioneler over. Je kunt je voorstellen dat een directeur zich afvraagt of iemand wel alles onder controle heeft als hij zo druk doet. Terwijl dat bij mij beslist wel het geval was."

Netwerkbijeenkomst Heel veel mensen hebben geen idee hoe ze bij anderen overkomen. "Een video kan al genoeg zijn om duidelijk te maken hoe stemgebruik en lichaamshouding effect hebben op de boodschap", zegt Thijssen. Zij gebruikt audio- en video-opnames bij haar trainingen om mensen te tonen hoe anderen hen zien. Bij menigeen is het probleem ook afhankelijk van de situatie. Een praatje maken in een buurtcafé gaat prima, contacten maken op een zakelijke netwerkbijeenkomst is een probleem. "Mensen maken zich klein, laten de schouders hangen, kijken naar de grond en hebben een twijfelende houding. Ze blijven aan de rand van de ruimte staan in plaats van rond te lopen en de omgeving te onderzoeken. Dat kan te maken hebben met negatieve ervaringen uit het verleden."

Die houding komt volgens Thijssen voort uit onbewuste processen die door je oerbrein worden aangestuurd. Met de bedoeling anderen duidelijk te maken dat je geen gevaar voor hen vormt en dat men vooral niet op je moet letten. "Daar valt wel wat aan te doen. Je kunt de vicieuze cirkel doorbreken. Ik adviseer mensen in zo'n situatie bewust contact te maken met de grond, breder te gaan staan, langzaam wat te gaan lopen en de omgeving in hen op te nemen. Dat kan het proces van angst doorbreken. Wat ook helpt, is het besef dat je niet de enige bent en dat andere mensen die angst ook hebben. Het draait vooral om het waarnemen van het nu. Als je bewust met je lichamelijke sensaties omgaat, dan brengt je dat terug in het nu en niet in de angst van toen."

Trauma's Het gebeurt volgens Thijssen geregeld dat mensen zonder het bewust te weten op een bepaalde manier reageren vanwege trauma's en ervaringen uit het verleden. "Als ze echt getraumatiseerd zijn, verwijs ik ze door naar specialisten. Maar ook aangeleerde gedragingen uit de opvoeding kunnen een rol spelen. Als je vroeger hebt geleerd dat het niet goed is op de voorgrond te treden, heb je de kans dat je nu moeite hebt met het houden van presentaties en speeches."

Angsten kunnen van grote invloed zijn op de mate van maatschappelijk succes. "Mensen die structureel angstig zijn, denken ook structureel anders dan mensen die zelfverzekerd zijn. Voor zelfverzekerde mensen is het glas half vol. Zij zien overal mogelijkheden en vertrouwen dat het wel op zijn pootjes terechtkomt. Dat houden ze ook de hele dag voor ogen. Angstige mensen weten niet of het wel goedkomt en denken vooral dat het misgaat. Dat roepen ze dan eigenlijk ook over zichzelf af."

Zoeken op internet met de woorden 'houding', 'coaching' en 'succes' levert een veelvoud aan resultaten op van bedrijven die op dit vlak actief zijn. Kies je coach al naar gelang je smaak en het geld dat je ervoor over hebt:

www.succescoach.nl

www.svenveenstra.com

www.coachloper.nl