Nieuws Actueel

Van Mossel Groep haakt af

Rik Nizet 25 augustus 2014

Autodealerbedrijf Van Mossel Groep is afgehaakt om zijn failliete branchegenoot Koops Furness in zijn geheel over te nemen. De risico's daarvan waren te groot. Mogelijk wordt er nog wel een doorstart gemaakt met enkele losse bedrijfsonderdelen. Dat heeft Eric Berkhof, algemeen directeur bij Van Mossel, maandag gezegd.

De curatoren wilden volgens hem uiterlijk 12 uur maandag antwoord. "Ik heb ze zondagavond laten weten dat we afzien van een overname van de onderneming in zijn geheel'', aldus Berkhof.

Koops FurnessKoops Furness heeft ongeveer 70 verkoop- en servicepunten, waaronder 30 Fiatvestigingen. Ook voert het bedrijf, met ongeveer 1000 mensen in dienst, onder meer de merken Alfa Romeo, Ford, Kia, Land Rover en Mitsubishi. Daarnaast is Koops Furness eigenaar van een aantal schade- en truckbedrijven en is de grootste DAF-dealer van Nederland.

Dat laatste bedrijfsonderdeel is een van de redenen waarom Van Mossel afzag van een overname. De prijsstellingen en winstmarges bij het DAF-onderdeel zijn volgens Berkhof structureel te laag om het onderdeel rendabel te maken. Ook de huurlasten van de onderneming vormden een probleem.

GegadigdenHet is nog onduidelijk wat er nu met de vestigingen van Koops gaat gebeuren. Curator Alice van der Schee was maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Zij liet afgelopen vrijdag weten met "meerdere gegadigden'' in gesprek te zijn om de bedrijfsactiviteiten van het concern zo snel mogelijk door ,,een of meerdere partijen'' te laten voortzetten.

Van Mossel, een van de grootste autodealers in Nederland, werd door marktkenners gezien als de belangrijkste kandidaat om Koops Furness over te nemen.

De onderneming is na Pouw het tweede grote autodealerbedrijf dat dit jaar in grote financiële problemen is geraakt, onder meer door teruglopende autoverkopen in Nederland. Verschillende bedrijfsonderdelen werden vorige week failliet verklaard.