Nieuws Actueel

Van Oord koopt offshoredivisie Ballast Nedam

Van onze redactie 28 november 2014

Dat maakte het bouwbedrijf vrijdag bekend. De prijs werd niet vermeld. Wel liet de onderneming weten een ,,substantiële'' boekwinst te voorzien op de transactie.

De boekwinst dempt het operationele verlies dat Ballast Nedam dit jaar verwacht te lijden. Het bedrijf schat dat tekort in tussen de 35 en 45 miljoen euro. Het is de eerste concrete prognose die Ballast Nedam uitspreekt voor 2014. Wel liet het eerder al weten een zwaar jaar te beleven, met name door een strop van zo'n 100 miljoen euro op het snelwegproject A15 Maasvlakte-Vaanplein.

De 2 bedrijven verwachten de transactie op korte termijn af te ronden. Daarvoor is nog wel toestemming nodig van de mededingingsautoriteiten. Van Oord heeft al een onderdeel dat zich bezig houdt met projecten op het gebied van windenergie op zee. Het bedrijf is op dat terrein naar eigen zeggen marktleider in Noordwest-Europa. Een woordvoerder liet weten dat Van Oord de overname vooralsnog alleen aan de Duitse toezichthouder meent te hoeven voorleggen.

Herstructurering Voor Ballast Nedam is de verkoop van de offshoretak het sluitstuk van een herstructurering die in februari werd aangekondigd. Het bedrijf, dat door de slepende crisis in de bouwsector al jaren verliezen schrijft, verkocht verscheidene onderdelen en gebruikte de opbrengst om zijn financiële positie te verbeteren. Het richt zich voortaan op grote projecten op het gebied van huisvesting, mobiliteit, energie en natuur.

Van banenverlies zal volgens Van Oord geen sprake zijn. ,,Deze overname is bedoeld voor uitbreiding, de activiteiten van Ballast Nedam Offshore worden volledig opgenomen in onze bestaande organisatie'', aldus de zegsman. ,,Wij krijgen er daardoor 50 mensen bij,'' Ook het hefschip Svanen is bij de koop inbegrepen.