Nieuws Actueel

Van Roombeek tot het IJ: architecten Daniël Peters en Joep Mollink zijn een gouden duo

Van onze redactie 21 oktober 2015

MOPE Tmichelbeskers

Het architectenduo MOPET kroop tijdens de HTS nog in de achterste schoolbanken, maar jaren later brengen ze hun kunsten naar voren in Amsterdam. Omringd door miniaturen van hun laatste bouwwerken, vertellen de companen honderduit over hun avontuur in de hoofdstad. Maar het begon allemaal in Enschede. „Harry Klunder van IAA architecten heeft ons op de HTS de fijne kneepjes van het echte bouwen bijgebracht”, herinnert Mollink zich nog goed. „Een fantastische man…”

‘Booming’ Na die inspirerende lessen volgt de opleiding aan de Academie van Bouwkunst en gaan de twintigers hun eigen weg. Peters gaat aan de slag bij IAA Architecten in Almelo, Mollink vindt zijn geluk bij het gerenommeerde Amsterdamse Soeters Van Eldonk. Mollink: „Architectuur was booming in Amsterdam. Bureaus stonden te springen om goede architecten.”

En dat klinkt Peters tijdens een HTS-reünie als muziek in de oren. „Joep had het over bureaus die in al die belangrijke magazines stonden waar ik alleen maar van kon dromen. Dit was mijn kans en ik vertrok naar de hoofdstad.” Er volgt een luide lach aan de andere kant van de tekentafel. Mollink: „En ik weet nog goed dat ik tegen Daniël zei ‘ach maak je niet druk over een woning, dan trek je toch gewoon even bij mij in’. Maar dat ‘even’ werd een heel jaar haha…”

Fundering Die periode blijkt de fundering voor een verdere samenwerking. Het zijn drie woningen in de wijk Roombeek die het leven van de Amsterdamse Tukkers op de kop zetten. Peters: „De opdracht in Enschede was klein, maar gaf ons de moed om het zelfstandig te proberen. We hadden beiden een huurwoning, geen kinderen en gelukkig wel een vrouw met inkomen.”

MOPET In 2004 startten ze hun eigen bureau MOPET architecten. Van Mollinks toenmalige werkgever Soeters Van Eldonk krijgen de ondernemers nog wat klusjes toegeschoven. „En we keerden onszelf korte tijd 500 euro per maand uit aan salaris”, herinnert Peters zich.

Amsterdam Een kantoortje in Amsterdam of Enschede? Een vraag waar de architecten snel een antwoord op hadden. Mollink: „De concurrentie in Twente is groot en er zijn veel gevestigde namen. Amsterdam is door de diversiteit heel open. Hier creëer je als architect makkelijker kansen dan in Twente.” MOPET architecten vestigt zich daarom in Amsterdam. Peters: „En ik weet nog dat ik voor het eerst door de hoofdstad fietste en alle voorbeelden uit onze studieboeken voorbij zag komen. Als ik mezelf wil ontwikkelen in dit vak, moet ik hier zijn.”

Foto: Tukkers in Amsterdam Joep Mollink en Daniël Peters van Mopet Architecten. (Michel Beskers)