Nieuws Actueel

Van WW naar ZZP = olé

Rik Nizet 24 september 2014

Ruim twee derde van de mensen die vanuit de WW kiezen voor het ondernemerschap werkt na 3 jaar nog steeds als ondernemer. Dit percentage is vrijwel gelijk aan dat van alle startende ondernemers. Dat maakte uitkeringsinstantie UWV woensdag bekend op basis van eigen onderzoek.

Van de mensen die na 3 jaar geen ondernemer meer zijn, werkt ruim de helft weer in loondienst, heeft 7 procent opnieuw een WW-uitkering en valt 5 procent terug op een bijstandsuitkering. Van een derde van de groep die niet succesvol is gestart, zijn volgens het UWV geen loon- of uitkeringsgegevens gevonden. Waarschijnlijk omdat deze mensen geen recht meer hebben op een uitkering of zich van de arbeidsmarkt hebben teruggetrokken.

25.000 euro brutoHet gemiddelde inkomen van de mensen die vanuit de WW als ondernemer aan de slag gaan is ongeveer 25.000 euro bruto per jaar. Dat is 25 procent meer dan het bruto minimumloon, maar 30 procent minder dan een modaal brutoloon. Omdat veel ondernemers gebruik kunnen maken van fiscale regelingen als de zelfstandigen- en startersaftrek is hun gemiddelde besteedbare inkomen vergelijkbaar met het loon dat de ondernemer voor werkloosheid ontving.