Nieuws Actueel

Van zesjeskind naar fanatieke directrice

De directheid en ongecompliceerdheid van de mannenwereld zit Annemarie Withag-Terpstra als gegoten. Als vrouw is de commercieel directeur van de Combi Terminal Twente (CTT) een uitzondering op deze positie in ‘containerland’. “Een vrouw heeft een net iets andere kijk op zaken. Dat zorgt voor balans.”

Esther Reinders 21 december 2017

CT Twente Annemarie Withag Terpstra Liggend

Annemarie werkt sinds 2005 bij CTT en negen jaar later werd ze opgenomen in de directie. Nu is ze verantwoordelijk voor de ruim zestig personeelsleden in Almelo, Hengelo en Rotterdam en ze onderhoudt het contact met klanten. “Ik heb een gevarieerde werkweek en ’s ochtends weet ik vaak niet wat er die dag gaat gebeuren”, geeft ze een inkijkje in haar agenda.

Friesland
De geboren Friezin kwam op 9-jarige leeftijd in Twente wonen vanwege het werk van haar vader. “We verhuisden van Leeuwarden naar Borne en dat was wel een omslag. In Friesland zijn ze een stuk behoudender dan hier”, legt ze uit. Ze wist haar draai echter prima te vinden en ze leidde een onbezorgde jeugd in Twente. Naar eigen zeggen was ze een ‘zesjeskind’ en een ware levensgenieter.

Lees ook: Twentse zakenvrouw belangrijk bij ten Hag Makelaarsgroep

Twenthe Plant
Als twintiger realiseerde ze zich dat het tijd was om ergens voor te gaan en ze ontdekte een bloedfanatieke kant aan zichzelf. Ze slaagde met ruime voldoendes voor de verkorte hbo-opleiding Toeristisch management van het Schoevers College. Enkele jaren later verliet ze de reissector en via haar baan bij Twenthe Plant kwam ze in aanraking met logistiek.

Topsportmentaliteit
Ze vergelijkt haar fanatisme met een topsportmentaliteit. Haar man Bob heeft jarenlang op topniveau aan motorraces gedaan en daar zag ze wat het oplevert als je alles geeft. Ze haalt een citaat aan van judoka Edith Bosch: “Als je het moeilijk hebt; altijd de aanval zoeken.” Deze uitspraak inspireert haar: “Je moet niet blijven hangen in dingen. Spreek het uit en ga weer door.”

Eetclub
Energie krijgt Annemarie van haar vriendinnen en haar gezin. Met zes vriendinnen vormt ze een eetclub die elke maandag samenkomt. “Geen culinaire hoogstandjes, het gaat om het samenzijn.” Als ze over haar twee jonge kinderen Jesse en Sterre praat, straalt het plezier er vanaf: “Tijd met hen benut ik optimaal en het liefst ben ik dan zelf ook even kind. Als het even kan ga ik mee in de ballenbak.”

Mannen hebben interesse in zichzelf en vrouwen hebben interesse
Succes heeft volgens haar te maken met je gunfactor, die je vooral creëert door interesse te tonen in mensen. ‘Mannen hebben interesse in zichzelf en vrouwen hebben interesse’, hoorde ze onlangs op een netwerkbijeenkomst zeggen. “Dat is de voorsprong die vrouwen hebben. Door interesse ontstaat er sympathie en dat draagt bij aan je gunfactor”, legt ze uit. Maatschappelijke betrokkenheid is ook belangrijk voor haar. Zo zit ze in de ouderraad van de school van haar kinderen, maar haar werk bij het overslagbedrijf heeft ook een maatschappelijke impact: “Wij zorgen ervoor dat handel in Twente blijft en door de binnenvaart vermindert de filedruk in Nederland en zelfs in Europa.” Annemarie hoopt de maatschappelijke bijdrage in de toekomst te vergroten: “Daarom blijf ik me ontwikkelen.”

‘Je moet niet blijven hangen in dingen. Spreek het uit en ga weer door’

Annemarie Withag-Terpstra