Nieuws Actueel

Vandaag: Arnhemse jihadverdachten 'wilden niet strijden'

Van onze redactie 14 januari 2015

Terwijl mijn cliënt zegt dat hij in 2013, toen hij opgepakt werd, helemaal niet naar Syrië wilde en al helemaal niet om daar te vechten. De gebeurtenissen van afgelopen tijd, ook de aanslagen in Frankrijk, maken het er voor hem niet makkelijker op om een ander beeld te schetsen."

Jihadsympathisanten De 22-jarige Arnhemmer B. staat net als plaatsgenoot Mohamed el A. (27) woensdag en donderdag in Arnhem terecht in wat wel het eerste grote jihadproces buiten de Randstad genoemd wordt. Hakim wordt ook gelinkt aan een actief netwerk van Syriëgangers en jihadsympathisanten in de regio Arnhem, tegen wie nog een apart strafrechtelijk onderzoek loopt. Het duo wordt ervan verdacht via Italië en Turkije naar Syrië te hebben willen afreizen om zich daar aan te sluiten bij de terroristische groepering Jahbat al-Nusra.

Enkelband Zowel Hakim als Mohamed lopen sinds februari vorig jaar onder voorwaarden vrij rond. Beiden dragen een enkelband en moeten zich op gezette tijden bij Reclassering melden. Hakim B. leidt sinds hij het stempel 'terreurverdachte' draagt vooral een geïsoleerd bestaan, aldus Landerloo. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt ze. "Hij wil kickboksen, maar dat kan niet vanwege zijn enkelband. Bij het jongerenwerk en op zijn opleiding willen ze hem hangende zijn rechtszaken ook niet zien. En met zijn familie heeft hij ook geen contact meer sinds hij weet dat zijn moeder de politie heeft getipt over zijn vermeende Syrië-reis. De enige door wie ze met open armen worden ontvangen zijn de jongens uit hun oude netwerk en de moskee. Dat lijkt mij juist niet de bedoeling van de aanpak van justitie."