Nieuws Actueel

Vandaag: Blok huiverig voor veto huurders

Van onze redactie 8 december 2014

Dat zullen PvdA, SP en D66 maandag naar voren brengen in een Tweede Kamerdebat met minister Stef Blok (Wonen). Aanleiding is het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Die onderzocht de misstanden bij de corporaties en kwam met harde conclusies.

,,Verschillende mensen en organisaties hebben fouten gemaakt bij het miljardendebacle bij Vestia en andere woningcorporaties. Het zijn echter de huurders die de rekening gepresenteerd kregen'', zeggen de 3 fracties.

Te weinig tegenmacht De parlementaire enquête heeft volgens hen aangetoond dat er te weinig tegenmacht van huurders en gemeenten is geweest. Corporaties konden daardoor teveel hun eigen gang gaan. De 3 partijen komen met diverse voorstellen om de woningwet te wijzigen.

De huurders moeten volgens hen zelf kunnen bepalen wat goed is voor een corporatie. Ook noemen de partijen het logisch dat de huurders de huurderscommissarissen van elke corporatie zelf kunnen kiezen. Het komt nu nog voor dat het 'oldboysnetwerk' van de andere commissarissen de kandidaat van de huurders tegenhoudt omdat die te kritisch is, stellen ze.