Nieuws Actueel

Vandaag: EU: Palestijnen hebben recht op belastinggeld

Van onze redactie 6 januari 2015

Zo'n actie zorgt voor spanningen en maakt het moeilijker weer directe onderhandelingen te voeren, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Strafhof Israël zou zaterdag hebben besloten het belastinggeld niet over te maken als reactie op het toetreden van Palestina tot het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Het gaat om ongeveer 105 miljoen euro dat in december is geïnd. De belastinginkomsten vormen twee derde van het budget van de Autoriteit, meldde de BBC.

De VS willen niet alleen het Israëlische plan van de baan hebben, maar zeggen ook ,,zwaar verontrust'' te zijn over de Palestijnse toetreding tot het ICC. Door de toetreding kan Palestina Israëli's aanklagen voor onder meer oorlogsmisdaden. De VS liet eerder weten dat een toetreding gevolgen kan hebben voor de hulp die de VS leveren aan Palestina. Israël en de VS zijn niet lid van het ICC.

Israëlische functionarissen hebben zaterdag laten weten dat Israël Palestijnse leiders voor de rechter wil slepen voor misdaden tegen de menselijkheid.