Nieuws Actueel

Vandaag: Minister Kamp ontloopt boze Groningers

Van onze redactie 12 januari 2015

Dat meldt gedeputeerde William Moorlag maandag.

De minister van Economische Zaken besloot om komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder te winnen dan oorspronkelijk het plan was. Moorlag wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. ,,De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt af'', zegt hij. ,,Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet.''

Gasbesluit Kamp schuift vanmiddag aan bij de Dialoogtafel, het officiële overlegorgaan over de aardbevingen en de gevolgen ervan. De minister komt om zijn gasbesluit toe te lichten. Vorige maand maakte hij bekend de komende jaren maximaal 39,4 miljard kubieke meter gas te willen winnen uit het Groninger gasveld.

Geen rekening gehouden met veiligheid Actiegroepen hebben aangekondigd de minister op te wachten. Ze zijn boos over het uitgelekte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin stond dat de NAM en het ministerie van Economische Zaken bij de gaswinning geen rekening hielden met de veiligheid van de bewoners, maar dat ze alleen maar keken naar de opbrengst van het gas.

Niet opstappen Minister Henk Kamp van economische zaken is niet van plan om op te stappen. Dat zei hij maandagmorgen tegen RTV Noord. Groningse actiegroepen eisen zijn aftreden nadat het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Groningers vinden dat er veel minder gas moet worden gewonnen. De Groninger Bodembeweging, een burgerorganisatie, pleitte voor maximaal 30 miljard. Dat is ook de hoeveelheid die het Staatstoezicht op de Mijnen veilig acht.

Afgelopen nacht was er een aardbeving in de buurt van Hoogezand Sappemeer. Die had een kracht van 2.0 op de schaal van Richter.

In 'Vandaag' licht de redactie een actueel onderwerp uit dat bijzondere aandacht verdient. Deze berichten worden gedurende de dag aangevuld en ververst.