Nieuws Actueel

Vandaag: 'Ouderwetse radar' moet Russen zien (video)

Van onze redactie 15 december 2014

Grote ongelukken Piloot Christer Lundström van Scandinavian Airlines (SAS) roept de internationale gemeenschap op een eind te maken aan de stiekeme vluchten met militaire vliegtuigen boven Europees grondgebied. Gebeurt dat niet dan zal dat leiden tot grote ongelukken, voorspelt hij.

Bijna-botsing In een weblog vertelt de blogger dat hij zijn collega heeft gesproken die afgelopen maart met zijn toestel bijna tegen een Russisch militair toestel botste. Als hij niet onmiddellijk de instructies van de luchtverkeersleiding had opgevolgd, was dit totaal anders afgelopen, schrijft Lundström. Volgens de SAS-piloot was het incident van afgelopen vrijdag, waarbij een passagierstoestel op weg naar het Poolse Poznan moest uitwijken voor een militair, minder ernstig dan dat in maart. De toestellen waren ver genoeg uit elkaar om ernstige ongelukken te voorkomen.

Het militaire vliegtuig vloog zonder baken en was daarom onzichtbaar voor andere toestellen. Alleen op een normale radar komt het in beeld, maar dan is de exacte hoogte en snelheid niet helemaal helder.

Vorige week maakte de Europese luchtveiligheidsorganisatie EASA al bekend dat ze een onderzoek start naar het grote aantal incidenten met militaire vliegtuigen in het Europese luchtruim. Die studie moet in maart zijn afgerond.

In 'Vandaag' licht de redactie een actueel onderwerp uit dat bijzondere aandacht verdient. Deze berichten worden gedurende de dag aangevuld en ververst.