Nieuws Actueel

Vandaag: Trijntje in 1e halve finale songfestival

Van onze redactie 26 januari 2015

Eerst zal Trijntje met haar liedje Walk along de finale moeten zien te halen, die op zaterdag 23 mei in Wenen wordt gehouden. Er zijn voorrondes op dinsdag 19 en donderdag 21 mei en maandag wordt duidelijk wanneer Nederland moet aantreden en tegen wie.

Wie moet Trijntje Oosterhuis verslaan op weg naar de finale van het Eurovisie Songfestival? Over drie kwartier begint de loting. #ESC2015

— Geert Willems (@DGGeertWillems) 26 januari 2015

5 schalen In Wenen wordt vanaf 13.30 uur deze maandagmiddag een officiële loting gehouden, net als bij grote voetbaltoernooien. De trekking lijkt dit jaar nog meer op de EK- en WK-lotingen omdat de landen voor het eerst ingedeeld zijn in 5 verschillende schalen. Om de plaatsing voor de halve finales zo eerlijk mogelijk te regelen, is gekeken welke landen elkaar de afgelopen jaren veel punten hebben gegeven. Die zijn nu samen in 1 schaal geplaatst, om te voorkomen dat er alleen maar ‘bevriende’ landen in 1 halve finale komen.

The drawing room. #AllocationDraw#ESC2015#ViennaCityHall#Howmanypeopledoesittaketochangethemayorslightbulbspic.twitter.com/pIuOsza4jx

— ESC2015 CreativeProd (@ESC2015CP) 25 januari 2015

Jubileum In totaal doen er dit jaar 39 landen mee aan het Eurovisie Songfestival, dat voor de 60e keer wordt gehouden. Een jubileumeditie dus.

6 landen hoeven zich niet te plaatsen in een voorronde, maar mogen rechtstreeks naar de finale. Dat is het organiserende Oostenrijk en de ‘grote’ landen Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Er blijven dan nog 20 plaatsen over, 10 uit elke halve finale. Aan de ene voorronde doen 16 landen mee, aan de andere 17. In de ene halve finale vallen dus 6 landen af, in de ander 7.

In 'Vandaag' licht de redactie een actueel onderwerp uit dat bijzondere aandacht verdient. Deze berichten worden gedurende de dag aangevuld en ververst.