Nieuws Actueel

Vandaag: 5 jaar cel geëist tegen vleeshandelaar Willy Selten

Van onze redactie 24 maart 2015

Image 4822270

Willy Selten arriveerde samen met zijn zoon Nick bij de rechtbank. De pers is massaal aanwezig. 6 televisieploegen, waaronder het Franse persbureau ATP, maken opnames van de rechtszaak.​Valse facturen De officier van Justitie beschuldigt Selten van het opmaken van valse of vervalste facturen en verklaringen. Steeds heeft Selten aangegeven dat het alleen om rundvlees ging, terwijl het feitelijk ging om zowel rund- als paardenvlees. Ook wordt Selten verweten facturen te hebben opgemaakt terwijl er nooit een levering heeft plaatsgevonden.​ Selten heeft de afgelopen dagen erkent dat er fouten zijn gemaakt in zijn bedrijf, maar zegt dat hij nooit opzettelijk heeft gesjoemeld met paardenvlees. De actie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gezien als de grootste actie tegen voedselfraude ooit. In totaal werd 50 miljoen kilo vlees teruggeroepen omdat de herkomst niet bekend was. Op dit moment ligt een deel nog opgeslagen in vrieshuizen.

Paardenvleessnippers De zaak begon in februari 2013 met een inval van de NVWA in het bedrijf van Selten in Oss. Selten werd verdacht van het doelbewust mengen van paardenvleessnippers door rundervlees. Omdat de herkomst van het paardenvlees niet duidelijk was, vreesde de NVWA ook voor de voedselveiligheid.

Nadat zijn onderneming in april 2013 failliet is verklaard, is Selten met zijn zoon Nick naar Belgie verhuisd en is in Mol een nieuw vleesverwekkend bedrijf begonnen, zo bleek uit onderzoek van het Brabants Dagblad. Om 9.00 heeft rechter W. Schoorlemmer het proces voor de meervoudige kamer van de rechtbank Oost-Brabant geopend.

Verslaggever Annemieke van Dongen is aanwezig in de rechtszaal. Lees hieronder haar berichten op Twitter.

In 'Vandaag' licht de redactie een actueel onderwerp uit dat bijzondere aandacht verdient. Deze berichten worden gedurende de dag aangevuld en ververst.