Nieuws Actueel

Vandaag: 'Zorgwet linksom of rechtsom geregeld'

Van onze redactie 18 december 2014

Mocht dat gesprek een positief resultaat hebben, dan zullen de twee partijen waarschijnlijk op het Torentje van premier Mark Rutte in de loop van donderdag een akkoord kunnen sluiten, verwachten ingewijden.

Woensdagavond sprak Asscher ook al met Duivesteijn en de twee andere dissidente PvdA-senatoren, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst. De laatste twee zouden bereid zijn tot een compromis, maar laten hun opstelling afhangen van Duivesteijn. Duivesteijn is ernstig ziek. Woensdagavond liet zijn gezondheidstoestand het niet toe dat het gesprek met hem werd afgerond.

De regeringspartijen raakten dinsdag in conflict toen een belangrijke zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) door een tegenstem van het dissidente PvdA-drietal sneuvelde in de Eerste Kamer. Sindsdien wordt overlegd over een oplossing. Mocht die niet gevonden worden, dan dreigt het kabinet te vallen.

Na het laatste topberaad in het Torentje lieten Rutte, Asscher en andere betrokkenen zich in de nacht van woensdag op donderdag voorzichtig positief uit. Ook de drie bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP bespeurden enige ,,voortgang''. Het kabinet werkt nauw samen met die drie partijen omdat het ze nodig heeft in de Senaat. Daar hebben VVD en PvdA geen meerderheid.

In 'Vandaag' licht de redactie een actueel onderwerp uit dat bijzondere aandacht verdient. Deze berichten worden gedurende de dag aangevuld en ververst.