Nieuws Actueel

VANMOOF: Na auto delen, nu ook fiets delen

Caroline Spilt 13 maart 2015

Vanmoof bike 2 groot

VANMOOF maakt vrijdag tijdens het South by Southwest Festival haar samenwerking met Spinlister - de Airbnb van fietsen - bekend. Passend binnen de huidige deeleconomie is het voor fietsliefhebbers vanaf nu mogelijk om overal ter wereld onderling fietsen te huren en te verhuren. De Spinlister-VANMOOF-stadsfietsen maken gebruik van Bluetooth en GSM die communiceren met de Spinlister app.

Lees ook:

VANMOOF-oprichter Taco Carlier: 'Fietsen is extreem sexy'Alweer een nieuwe fiets

De samenwerking tussen VANMOOF en Spinlister maakt het delen van fietsen makkelijk. Er is namelijk geen (vaste) plek meer nodig waar de gehuurde fiets opgehaald of naar teruggebracht moet worden. Via een app zoeken huurders een beschikbare Spinlister VANMOOF fiets en ‘unlocken’ de fiets die het eerst beschikbaar of het dichtst bij hen in de buurt is. Hierdoor wordt tijdrovende communicatie met de verhuurder overbodig en hoeft men niet naar een plek te zoeken waar doorsnee huurfietsen beschikbaar zijn.

Diefstal voorkomenHet ‘open maken’ en ‘op slot zetten’ van de stadsfiets is met het Bluetooth systeem heel eenvoudig. Een geïntegreerde computer in het frame van de fiets update de locatie van de fiets automatisch in de app zodra de verhuur is afgerond. Ook is de fiets uitgerust met een tracking systeem, waardoor het mogelijk is om razendsnel een gestolen fiets via de smartphone terug te vinden. Het zadel is makkelijk verstelbaar en de verlichting is, net als bij andere bekende VANMOOF modellen, volledig in het lichtgewicht frame geïntegreerd. De dikke anti-lek banden maken de fiets extra gebruiksvriendelijk, want: weinig onderhoud.

Technologie Het uit Nederland afkomstige VANMOOF gelooft dat functioneel ontwerp gecombineerd met technologie de fietscultuur wereldwijd positief kan beïnvloeden. Om die reden werkt VANMOOF op het gebied van technologie samen met internationale partners als ABUS, Philips en Vodafone. Zo werd eerder de VANMOOF ‘electrified’ gelanceerd; ’s werelds eerste smart bike met een geïntegreerd GPS trackingsysteem. Het bleek een internationale doorbraak in de strijd tegen fietsdiefstal.

Over VANMOOFVANMOOF is in 2009 opgericht door de Nederlandse broers Ties en Taco Carlier en is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een succesvol internationaal fietsenproducent. Het team van VANMOOF ontwerpt stadsfietsen met een totale focus op functionaliteit. VANMOOF speelt in op de groeiende populariteit van de stadsfiets in steden zoals New York en Tokyo en verkoopt inmiddels elk uur, in 39 landen over de hele wereld, een fiets. Het internationale ontwerpteam van VANMOOF staat voor continue interactie met gebruikers en het toepassen van moderne technieken in een eeuwenoud concept. Het functionele ontwerp werd bekroond met diverse internationale prijzen, waaronder EUROBIKE award, de Nederlandse Dutch Design Award en RED DOT design award.