Nieuws Actueel

Vanzha: de groene muur in huis

Lotte Grimberg 8 juni 2015

Het is de nieuwe trend, de verticale tuin. Je ziet ze vooral verschijnen op de muren van grote bedrijven. "Helaas is er voor de particulier nog geen betaalbare groene muur beschikbaar", vertelt Marischa van Zantvoort, bedenker van Vanzha, een crowdfundactie op Kickstarter. "Wij willen de allereerste verticale tuin voor particulieren op de markt brengen."

Wat is dat: Vanzha? "Een groene muur voor in je huis! Vanzha bestaat uit een ophangsysteem met verschillende hangelementen voor de plantenbakken. Doordat we gebruik maken van losse elementen kan je de groene muur elke vorm geven die je maar wilt.

Wordt er nog aan het design gesleuteld?"Ja, dit is nog maar het prototype. Als straks het doelbedrag binnen is van onze crowdfundactie op Kickstarter, gaan we aan de slag met de afwerking. De vorm blijft hetzelfde, maar de achterplaten en de plantenbakjes worden een stuk chiquer."

Een bloemetje in de vensterbank is toch net zo effectief?"Jazeker! Maar je moet er rekening mee houden dat de steden steeds voller komen te staan en dat je als mens steeds minder ruimte hebt om op te leven. Alle horizontale ruimte moet je gaan gebruiken om bijvoorbeeld een bank of een tafel neer te zetten. Om dan toch nog planten in je huis te hebben, moet je de verticale ruimte gebruiken. Straks komen er dus planten aan de muur in plaats van een poster of een schilderij."