Nieuws Actueel

Varkensbedrijf in Geesteren wil fors uitbreiden, omwonenden zijn boos

Van onze redactie 29 oktober 2015

Varkens thinkstock

De buurtbewoners voelen zich flink besodemieterd. Ooit stemden ze uit de gedachte van ‘naoberschap, leven en laten leven en niet moeilijk doen’ in met de verhuizing van het bedrijf vanuit Haarlo naar hun achtertuin. Van die goedwillendheid is nog maar weinig over. De omwonenden hebben al jarenlang spijt van die keuze uit 2002.

Stank De stankoverlast die het bedrijf veroorzaakt, het uitzicht dat door de 300 meter lange megastal verpest wordt: al meerdere keren deden de buren tevergeefs hun beklag. Bij de familie Ter Haar-Koier zelf, maar ook bij de gemeente.

Contact Dat de verhoudingen tussen de buren en de maatschap Ter Haar-Koier in de loop der jaren niet verbeterd zijn, is een understatement. Ten Berge: „We hebben ze ooit als naobers ontvangen. Nu zwaaien we hooguit nog naar elkaar, maar meer ook niet. Het niveau heeft een dieptepunt bereikt.”

Zeer verontrust Na de nieuwste ontwikkeling zijn de omwonenden zeer verontrust, laat Ten Berge weten. Het gaat dus om de uitbreiding van het bedrijf, waarover de buurt niet is ingelicht. Tot zijn verbazing kreeg Ten Berge een week geleden via via het bericht dat er bij de provincie Gelderland een aanvraag voor een vergunning ligt die de uitbreiding van het bedrijf mogelijk maakt, en dat de provincie met die uitbreiding wil instemmen.

Ontwerpbesluit Waar de buren ooit de belofte kregen dat het bij iets meer dan drieduizend varkens zou blijven, lijkt er nu een uitbreiding tot meer dan negenduizend varkens mogelijk, een verdriedubbeling. „En we kunnen aan het besluit van de provincie nu niets meer doen, omdat we niet op het ontwerpbesluit hebben gereageerd. Omdat we niet wisten dat dat er lag”, zegt Ten Berge.

De maatschap Ter Haar-Koier was woensdag niet bereikbaar voor een reactie.