Nieuws Actueel

Varkensboer levert karbonade én stroom

Varkensboeren slaan de handen ineen en investeren een miljoen euro in aanleg van zonnepanelen op hun daken.

Sander Wageman 16 december 2015

Varken varkenshouders geld extra investeringen

Een groep varkensboeren in Raalte en omgeving heeft samen een miljoen euro geïnvesteerd in het plaatsen van in totaal 5500 zonnepanelen op de daken van hun stallen. Daarmee kunnen ze genoeg stroom opwekken om driehonderd huishoudens van elektriciteit te voorzien. Het is voor het eerst dat er op deze grote schaal in deze regio door veehouders geïnvesteerd wordt in duurzame energie.

De zonnepanelen leveren voldoende op om heel Lierderholthuis van stroom te voorzien. Volgens een van de deelnemers aan het project, varkensboer Paul Janssen Holleboom uit Mariënheem, is de techniek eindelijk zo ver dat het rendabel is om op grote schaal panelen op het dak te leggen.

Energieneutraal"Eerder kon je gewoon onvoldoende opwekken om het terug te verdienen, maar nu kan dat wel. We zaten er eigenlijk een beetje op te wachten, want onze wens was om volledig energieneutraal te werken. We maakten al geen gebruik van gas, omdat we op houtsnippers stoken. Nu hebben we ook ons eigen stroom."

ComfortVolgens de initiatiefnemers leveren zonnepanelen naast een gunstiger energieprijs ook comfort voor de dieren op. Zo werken de panelen op het dak extra isolerend waardoor de stallen in de winter warmer en in de zomer koeler blijven. De extra stroom wordt verder gebruikt om ook restwarmte uit mest en luchtwassers te winnen. Daarmee worden de stallen in de winter extra verwarmd. Iets waar vooral jonge biggen profijt van hebben.

Naast Paul en Ellen Janssen Holleboom uit Mariënheem doen ook Remco Tijs (Heeten), Stephan Rientjes (Dalfsen), Martin Marsman (Lemelerveld) en Edwin Tijs (Luttenberg) aan het energieproject mee.