Nieuws Actueel

Varoufakis onder grote druk: 'Elke geloofwaardigheid kwijt'

Van onze redactie 26 april 2015

Image 4882808

Daarin zouden economen van het fonds hun scenario's schetsen voor het geval de Grieken de euro vaarwel zouden zeggen. De experts adviseren de Grieken daarbij de koers van hun munt vrij te laten, zodat die stevig daalt.

Concurrentiepositie Alleen op die manier zou de concurrentiepositie van Griekenland kunnen worden verbeterd. Tegelijkertijd worden geïmporteerde goederen dan steeds duurder, waardoor er hyperinflatie kan ontstaan. De Griekse centrale bank zou die situatie moeten bestrijden, onder meer met renteverhogingen. De gevolgen voor de rest van de eurozone en voor de wereldeconomie kunnen volgens de economen relatief beperkt blijven. Het IMF rekent er overigens nog altijd op dat Griekenland, ondanks zijn economische problemen, binnen de eurozone blijft.Mogelijk vertrek Varoufakis In Griekenland nemen de geruchten toe dat minister van Financiën Yanis Varoufakis spoedig wordt vervangen. Hij zou 'elke geloofwaardigheid' hebben verloren, schrijft het weekblad To Vima. De 54-jarige bewindsman zou zich slecht hebben voorbereid op de bijeenkomst van ministers van Financiën van de eurozone, die de afgelopen dagen in de Letse hoofdstad Riga werd gehouden.

Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat de minister daardoor bij zijn collega's zou zijn opgevallen. In Riga zou hij daardoor volledig geïsoleerd zijn geraakt. "Wij weten niet of de minister-president (Alexis Tsipras) hem zal 'opofferen' in de hoop het land te redden", schrijft To Vima. In andere Griekse media worden andere ministers van Financiën geciteerd die Varoufakis een amateur en een gokker noemen. Varoufakis reageerde vandaag op Twitter op de berichtgeving. Daarin verwees hij naar een uitlating van de toenmalige Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in 1936. "Zij zijn allen (zijn tegenstanders) eenstemmig in hun haat jegens mij en ik verwelkom hun haat."