Nieuws Actueel

Varoufakis rekent op steun ECB

Van onze redactie 25 februari 2015

Griekenland bereikte eerder deze week overeenstemming met de andere eurolanden over een verlenging van zijn noodkredieten. Daarvoor moet het land echter wel aantonen aan de voorwaarden te voldoen, waardoor een volgende uitkering waarschijnlijk nog tot april op zich zal laten wachten. Volgende maand moet echter al een lening aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden afgelost.

Financiële problemen Hierdoor zou Griekenland in financiële problemen kunnen komen. Volgens Varoufakis kan de ECB echter te hulp schieten, door 2 miljard euro die de bank overhield aan de opkoop van Griekse obligaties over te maken naar het IMF. ,,Het is een voorbeeld, er is nog niets besloten. Maar het is geld waar wij recht op hebben'', aldus de minister.

Volgens Varoufakis hebben Grieken dinsdag zo'n 700 miljoen euro gestort bij banken in het land, nadat het akkoord over de verlenging van de noodsteun voor Griekenland werd bereikt. De afgelopen maanden haalden Grieken naar schatting circa 20 miljard euro van hun bankrekeningen, in een poging hun vermogen te beschermen tegen een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone.