Nieuws Actueel

Vastgoedinvesteerder koopt Felix Meritis

Rik Nizet 7 november 2014

Het failliet verklaarde cultureel centrum Felix Meritis in Amsterdam heeft een nieuwe eigenaar. Het monumentale pand aan de Keizersgracht is voor 2,5 miljoen euro verkocht aan de beheermaatschappij Amerborgh, dat in vastgoed investeert maar ook actief is op het gebied van kunst en cultuur.

Amerborgh gaat het pand invulling geven rond vijf "culturele en maatschappelijke thema's'', liet de gemeente Amsterdam vrijdag weten. Er komen activiteiten op het gebied van kunst (theater, muziek, dans en beeldende kunst), woord (taal en poëzie), wereld (politiek en Europa), wijsheid (wetenschap en filosofie) en ziel (religie en psychologie).

FaillietFelix Meritis ging begin dit jaar failliet. De gemeente besloot daarop het pand te kopen om het weer door te verkopen. Er bleken zes gegadigden te zijn om het gebouw over te nemen. Een commissie beoordeelde de plannen. Een vereiste was dat het pand een cultureel-maatschappelijke invulling zou krijgen en het zoveel mogelijk een openbare publieksfunctie zou houden.

Fors investerenAmerborgh betaalt het bedrag dat de gemeente ook wilde hebben. Het bedrijf zal daarnaast "fors" investeren in de hoognodige renovatie en verbouwing van het pand uit 1788. De beheermaatschappij is ook eigenaar van Het Compagnietheater en cultureel centrum De Nieuwe Liefde in de hoofdstad.

'Vijf huizen'Naar analogie van de oorspronkelijke vijf departementen van Felix Meritis zal de beoogde programmering verdeeld zijn over vijf ‘huizen’: het huis van de wereld, het woord, de ziel, de wijsheid en de kunst. Daarnaast moet Felix Meritis dé plek in Amsterdam zijn voor organisaties en particulieren die een bijzondere en betekenisvolle locatie zoeken voor uiteenlopende evenementen.