Nieuws Actueel

VEB pleit voor onderhandelaar KLM

Lotte Grimberg 16 oktober 2014

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) pleit voor een speciale onderhandelaar in de top van KLM. Die zou Pieter Elbers, de opvolger van Camiel Eurlings als topman van KLM, moeten bijstaan in gesprekken met de Franse partner van het luchtvaartbedrijf. Dat zei VEB-directeur Paul Koster donderdag.

ToponderhandelaarHet vertrek van Eurlings noemde Koster "op zich een goede stap''. Maar volgens hem zou er naast de doorgewinterde Elbers een toponderhandelaar moeten staan die met kennis van de Franse cultuur en onderhandelingstactiek de belangen van het Nederlandse KLM kan vertegenwoordigen binnen de combinatie Air France-KLM. "Het spel tegen de Franse belangen ontbrak de laatste tijd'', aldus Koster.

KandidaatAls onderhandelaar noemde Koster onder meer Jan Bennink, die werkte bij het Franse Danone en in een latere fase van zijn carrière, als topman, het Nederlandse Numico verkocht aan het Franse voedingsmiddelenconcern. Ook topman Alex Wynaendts van Aegon zou een geschikte kandidaat zijn volgens Koster, die ook wees op een flink aantal ervaren commissarissen die kennis hebben van de Franse benaderingswijze.

CompensatieDe VEB zei in principe geen bezwaar te hebben tegen de ontslagvergoeding van Eurlings, zo liet Koster weten, zolang het "past binnen de regels en er geen sprake is van extra compensatie''. Eurlings krijgt, zo valt op te maken uit het jaarverslag van Air France-KLM, een ontslagvergoeding van een jaarsalaris mee. Dat is 475.000 euro. Mogelijk wordt hij ook nog de rest van de looptijd van zijn contract, dat liep tot april volgend jaar, doorbetaald. KLM wilde donderdag niks kwijt over de vergoeding die Eurlings meekrijgt.