Nieuws Actueel

VEB verbijsterd over wanprestaties

Lotte Grimberg 25 september 2014

Beleggersvereniging VEB is verbijsterd over de ,,wanprestaties'' van de accountantssector. Dat laat de belangenclub donderdag weten in reactie op het AFM-onderzoek naar de kwaliteit van accountants.

"De conclusies van het onderzoek zijn hard en duidelijk: 45 procent van het werk van KPMG, PwC, EY en Deloitte blijkt onder de maat. Daarmee is de accountantssector verantwoordelijk voor een vertrouwensbreuk tussen aandeelhouders en beursgenoteerde ondernemingen. Want als beleggers niet kunnen vertrouwen op gecontroleerde cijfers, waarop moeten zij dan hun oordeel baseren'', vraagt de vereniging zich af.

KrachtDe VEB roept de politiek, AFM én ondernemingen op om noodzakelijke verbeteringen door te voeren. "De accountantssector heeft bewezen dat niet op eigen kracht te kunnen.''

VerbeterplanOok Eumedion, dat de belangen van institutionele beleggers behartigt, is zwaar teleurgesteld. "De kwaliteit van de accountantscontrole is nog steeds schokkend laag. De accountantskantoren zetten hun geloofwaardigheid op het spel als het gepresenteerde verbeterplan niet snel wordt omgezet in concrete acties en daden''.

Het donderdag door de accountants zelf gepresenteerde programma om de kwaliteit van de controlewerkzaamheden te verbeteren komt volgens Eumedion geen moment te vroeg.