Nieuws Actueel

‘Veel bedrijven gaan ten onder door IoT’

Eveline Meijer 30 december 2015

Io T Boek Ondernemers

Internetondernemer en hoogleraar Economie aan de Open Universiteit Willem Vermeend en ondernemer en Harvard-docent Jan Willem Timmer menen dat veel ondernemers het Internet of Things (IoT) niet gaan overleven. Dit beschrijven zij in hun boek "Internet of Things, Technologie die de wereld volledig op zijn kop gaat zetten".

IoT houdt in dat apparaten met elkaar verbonden worden via het internet. Zo zijn er al slimme thermometers die je energieverbruik optimaal regelen en slimme horloges die je dagelijkse gezondheid monitoren. IoT gaan we de komende jaren steeds meer terugzien in het dagelijkse en zakelijke leven, maar volgens de auteurs van dit boek overleven veel bedrijven dit niet.

Gevolgen De ingrijpende gevolgen die IoT met zich meebrengt gaan vooral over privacy. Maar ook bestaande business- en verdienmodellen van bedrijven moeten worden aangepast. Volgens Timmer en Vermeend is de kans groot dat ondernemers niet goed op de opmars van IoT reageren en hun bedrijf ten onder zien gaan.

Zo zouden ondernemers drie strategieën moeten opnemen: een internetstrategie, een technologiestrategie en het streven naar 100 procent duurzaamheid.

In het boek wordt wel een internationaal onderzoek aangehaald waaruit duidelijk wordt dat veel managers en directeuren zich bewust zijn van IoT. Zo denkt 96 procent dat ze binnen drie jaar met IoT gaan werken en verwacht 91 procent dat het een grote impact gaat hebben op hun bedrijf en klanten.

InspelenVolgens het boek is het als ondernemer van belang om in te spelen op de opkomst van IoT. "Door smart devices met smart devices te verbinden ontstaan talloze (nieuwe) business-mogelijkheden, ook buiten de technologische sector. In toenemende mate zal business 'smart business' worden. Ondernemers die zonder een gedegen afweging menen dat IoT voor hun bedrijf niet interessant is, lopen het risico dat ze door concurrenten op achterstand worden gezet waardoor ze omzet verliezen en zelfs hun bestaansrecht op het spel te zetten", aldus de schrijvers in hun boek.

Zo is het mogelijk dat machines in de teokomst niet meer als individu - met een eigen functie en aansturing - in een productieketen werken, maar onderdeel zijn van een netwerk dat met software wordt aangestuurd. Massa-productie kan zo efficiënter en sneller worden, waardoor producten goedkoper gemaakt kunnen worden en sneller de markt bereiken. Speel je hier als fabrikant van bijvoorbeeld schoenen niet op in, dan is de kans groot dat klanten eerder voor een concurrerent merk kiezen omdat dit goedkoper is.

Economie Hoewel volgens Timmer en Vermeend veel bedrijven bedrijven ten onder gaan als gevolg van IoT, zitten er ook voordelen aan. Zo zou de technologie volgens Cisco "in de komende tien jaar wereldwijd ongeveer 19 biljoen dollar aan economische waarde toevoegen". Dit kan onder meer via kostenbesparingen en hogere winsten voor bedrijven.

BoekHet boek "Internet of Things, Technologie die de wereld volledig op zijn kop gaat zetten" gaat in op de geschiedenis en toekomst van IoT, en welke gevolgen deze technologie heeft op de wereld. Het boek is voor 9,99 euro te koop via de Bruna, maar ook beschikbaar als gratis smartbook. In de digitale variant vind je onder meer video’s, directe integratie van gebruikte bronnen en de mogelijkheid om feedback naar de auteurs te sturen.