Nieuws Actueel

Veel kinderen pleiten voor internetpolitie

Van onze redactie 28 november 2014

Van de scholieren vindt 32 procent dat zo'n internetpolitie er moet komen, terwijl maar 8 procent van de ouders het nut ervan inziet. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van expertisecentrum Mediawijzer.net. De resultaten zijn vrijdag aangeboden aan de Tweede Kamer.

Zowel ouders als kinderen (54 procent van de ondervraagden) vinden dat kinderen beschermd moeten worden tegen ongeschikte plaatjes of filmpjes op internet. Dat moet gebeuren met een kinderslot of een persoonlijke code. De meeste ondervraagden zien alleen een waarschuwing of een leeftijdsindicatie als minder zinvol.

Verwijderen Als kinderen foto’s op internet hebben staan die zij niet willen, dan zijn Google of andere zoekmachines er verantwoordelijk voor om de links naar deze informatie te verwijderen. Meisjes en moeders hechten hier meer belang aan dan jongens en vaders. Ouders zien liever dat websites als Facebook en Instagram de foto’s helemaal verwijderen als kinderen daarom vragen.

Ouders moeten volgens kinderen dan wel het goede voorbeeld geven en bijvoorbeeld niet ongevraagd foto’s van hun kinderen online zetten.

Tenslotte vinden ouders en kinderen dat het onderwijs een belangrijke rol moet spelen bij het leren omgaan met veilig internetten.