Nieuws Actueel

Veel menselijke resten MH17 geborgen

Van onze redactie 22 april 2015

Image 4873712

Dat heeft de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, woensdag gemeld. Het bergingsteam hervatte het werk afgelopen donderdag en heeft sindsdien ongestoord kunnen werken op de rampplek. Daardoor vordert het werk goed, al vormen de natte sneeuw, regen en harde wind wel een uitdaging voor de ongeveer twintig forensisch experts, aldus Aalbersberg. Hij verwacht dat de missie nog enige weken zal duren.

De menselijke resten zijn overgebracht naar de oostelijke stad Charkov, waar een eerste forensische controle plaatsvindt. Ze worden aan het einde van de missie met het gebruikelijke ceremonieel naar Nederland overgebracht. Aalbersberg zei vorige week goede hoop te hebben dat ook de laatste twee slachtoffers van de vliegramp kunnen worden geïdentificeerd.

Oorlogsgebied

De Boeing 777 stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.

De sieraden, paspoorten, documenten, foto's en wrakstukken die in de afgelopen dagen zijn geborgen, gaan ook naar Nederland. De brokstukken worden overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De huidige missie is een uiterste inspanning om de laatste menselijke resten, bezittingen en brokstukken te bergen.

EPA