Nieuws Actueel

Veel mensen willen vuurwerktraditie behouden

Van onze redactie 2 januari 2015

De laatste dagen stromen bij het centrum honderden mails per dag binnen waarin mensen vragen om de vuurwerktraditie te behouden. ,,Als er in de media over vuurwerk wordt gesproken, zie je daar mensen op reageren door enquêteformulieren van ons in te vullen waarin we mensen vragen wat ze zoal op de nationale inventarisatielijst immaterieel erfgoed willen hebben. Dat is opvallend, want normaal komt er niet één verzoek over het behoud van die traditie binnen’’, aldus Strouken.

Groeiend verzet Die traditie komt vooralsnog niet op de lijst, omdat er dan eerst een gemeenschap moet zijn die zich voor het behoud van de traditie gaat inzetten. Ook al constateert Strouken ook een groeiend verzet tegen het zelf vuurwerk afsteken, veel mensen beschouwen het zelf afsteken van vuurwerk toch als een echte traditie. ,,En als je die afpakt, neem je als het ware ook hun identiteit af. Hetzelfde gebeurde met de discussie rond Zwarte Piet.’’

Het is volgens Strouken ook niet uit te leggen aan iemand die het zelf afsteken van vuurwerk niet als een traditie ziet. Nederlanders begonnen na de Eerste Wereldoorlog zelf vuurwerk af te steken. Het was in de tijd dat de eerste Chinezen naar Nederland kwamen. ,,Daarvoor kenden we alleen de vuurwerkshows.’’ Strouken vermoedt dat er de komende jaren in Nederland meer vuurwerkshows gaan komen en minder gevaarlijk vuurwerk op de markt komt.