Nieuws Actueel

Veel vragen over nieuw zorg-idee

Van onze redactie 5 februari 2015

,,Het kabinet lijkt nu via een omweg toch de vrije artsenkeuze te beperken: lage inkomens lijken nog steeds een forse financiële prikkel te krijgen om naar de zorgaanbieder te gaan die de zorgverzekeraar voorschrijft, zonder dat deze gecontracteerde zorg aantoonbaar betere zorg is.'' Dat concludeerde GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. Ze wil snel een debat.

Arie Slob van de ChristenUnie, die als lid van de 'constructieve oppositie' niet in het plan gekend zegt te zijn, is een beetje ,,wantrouwig'' door de ,,route'' die Schippers nu lijkt te kiezen. Hij wil echter eerst het totale pakket afwachten.

Twijfels De SP'ers Renske Leijten en Henk van Gerven twitterden hun twijfels over het plan voor korting op het eigen risico. ,,vrije artsenkeuze lijkt gered. Maar helaas nog steeds financiële dwang voor patiënt. (Hoezo vrije keuze?)'', aldus Leijten. ,,Problemen eigen risico wordt door #Schippers misbruikt om beperking #vrijeartsenkeuze alsnog door de strot te duwen?'', twitterde Van Gerven.

Schippers' zorgwet haalde het eind vorig jaar niet in de Eerste Kamer. Ze is nu bezig een gewijzigd pakket maatregelen samen te stellen, waarmee ze de kosten in de hand wil houden en de kwaliteit zelfs hoopt te verhogen. Het zou een miljard euro opleveren, net als bij de afgeketste zorgwet.

Crisissfeer Medio december ontstond op het Binnenhof een crisissfeer als gevolg van de plannen van Schippers. Haar voorstel om zorgverzekeraars een goedkopere polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen betalen door specialisten met wie zij een contract hebben, haalde onverwacht geen meerderheid. Drie senatoren van coalitiepartner PvdA stemden tegen. Ze hadden het te moeilijk met deze beperking van de vrije artsenkeuze. Het kabinet leek dagenlang aan een zijden draadje te hangen.