Nieuws Actueel

Veerpont heeft echtpaar nooit tegen gestaan

Het is niet het weer voor een dagje op het water, dinsdag 1 maart 2016, zo schrijft de Stentor. Een stevige ijzige wind, ijskoude regen erbij. Toch stond er 'Hiep Hiep' in de boordagenda van de Flegel, de veerpont tussen Zeewolde en Horst-Ermelo. Een hoeraatje voor het echtpaar Dukker, twintig jaar exploitanten van het fiets-voetveer over het Nuldernauw.

Leon van den Berg | Foto: Bram van de Biezen 2 maart 2016

Veerpont flevoland 1065

Het veer vaart sinds 1993, op gezamenlijk initiatief van de gemeenten Zeewolde, Ermelo en Harderwijk, en de provincies Flevoland en Gelderland. De twee provincies gaven de naam van de veerboot zijn vorm: Flegel. De boot die nu vaart, draagt nog steeds die naam, maar het is niet meer dezelfde als in het begin. De eerste boot was al gauw niet meer groot genoeg, door de vele gebruikers. De grote massa bestond en bestaat uit Zeewoldse leerlingen van middelbare scholen in Harderwijk en Ermelo.

StoerDe eerste exploitant, eigenaar Dragt van Jachthaven Zeewolde, gaf in 1996 het stokje over aan Henny en Willie Dukker. Het echtpaar kwam al tien jaar lang in Zeewolde, om te kamperen. Daarvan kenden ze het dorp. Daarvoor waren de Dukkers binnenschipper. "Ik ben overal in de wereld geweest", begint Hennie Dukker stoer, maar hij moet zich enigszins inbinden. "Nou ja, in Europa dan."

Toen een nieuwe toekomst als exploitanten van een veerboot in het verschiet lag, hoefden de Dukkers niet lang na te denken. Tot op de dag van vandaag, twintig jaar na de overname van de exploitatie, doen ze het met veel plezier.

ScholierenZe hebben een team met extra medewerkers als bemanning voor de overtocht, die elke dag tientallen keren wordt gemaakt. Het is op tijd beginnen, want de scholieren moeten om half negen of soms nog eerder op hun bestemming in Harderwijk of Ermelo zijn. Alleen als er te veel en te dik ijs ligt, vaart het veer niet. En in de kerstvakantie, als de afwezigheid van scholieren en toeristen wordt benut voor het onderhoud van de boot.

Maar niet alleen scholieren maken gebruik van het veer. Vele toeristen maken bij lekker weer de overtocht van Flevoland naar Gelderland en ook speelt de boot een rol bij evenementen voor lopers van de Atletiek Vereniging Zeewolde AVZ. Een rondje om het Nuldernauw of Wolderwijd is populair.