Nieuws Actueel

Veertig procent meer vraag naar accountants

Caroline Spilt 19 mei 2015

Accountant middelgroot

De vraag naar accountants is het eerste kwartaal van dit jaar met 43 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014. De vraag naar financieel specialisten nam ook toe, met 22 procent. Dat is voor een aantal functies twee keer zo veel als in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014.

De cijfers komen van Yacht. Vooral HBO’ers en WO’ers met drie tot en met vijf jaar ervaring zijn gewild. Met uitzondering van een kleine dip in het tweede en derde kwartaal van 2014 was de vraag naar deze groep het gehele jaar constant, nu vertoont die een explosieve groei van 26,9 procent.

Drie tot vijf jaar ervaring“Eindelijk is er weer meer vraag naar professionals die een tweede of derde stap willen maken in hun loopbaan. Dat zijn dus veelal mensen met drie tot en met vijf jaar ervaring”, zegt Directeur Finance Ansco Dokkum van Yacht. Lange tijd was de vraag naar bijvoorbeeld assistent controllers constant. Het tweede kwartaal van 2014 liet zelfs lichte krimp te zien.”

Betrouwbare toekomstscenario’sDokkum: “Je merkt dat bedrijven al geruime tijd bezig zijn om hun financiële afdeling toekomstbestendig te maken. Finance managers en controllers worden als eerste aangenomen, daarna volgt het verder opbouwen van de afdelingen. Dit is in 2015 duidelijk begonnen. De verandering in de financiële functies en vraag naar een ander soort financial is en blijft een constant proces. Organisaties hebben behoefte aan betrouwbare toekomstscenario’s. De afdeling finance wordt hier frequenter bij betrokken en neemt steeds vaker zélf het voortouw.”

Vooral AmsterdamHet valt op dat de vraag naar financieel specialisten zich vooral concentreert in de regio Amsterdam en Den Haag. De vraag in de regio Rotterdam groeit nauwelijks. Eind 2014 waren er landelijk 11.600 financiële vacatures, in 2015 zijn dat er 12.600. In 20 procent van de gevallen gaat het om vacatures in Amsterdam, waar een groei is van 25 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. De regio Rotterdam laat slechts een groei zien van 7 procent, 6 procent van het totale aantal vacatures.

Lees verder op BC.nl