Nieuws Actueel

Veiligheid Dacia Logan 'dikke onvoldoende'

Van onze redactie 3 december 2014

Bij een frontale botsing blijkt dat het passagierscompartiment van de auto ernstig wordt vervormd, waardoor de bescherming van de inzittenden te wensen overlaat. ,,Bij de botsing kwamen er scheuren in de voetenruimte en schoten de pedalen ver naar achteren'', aldus de ANWB.

Zijairbag Daarnaast blijkt dat bij een zijdelingse botsing de zijairbag het hoofd van de bestuurder niet goed beschermt. Verder verschoof de stoel van de bestuurder, waardoor de sluiting van de gordel bekneld raakte en niet meer was te openen. De gordel moest worden opengesneden om de testdummy te bevrijden.

Crashtest De Logan haalde in de crashtest van Euro NCAP, de Europese instelling die alle automodellen op veiligheid test, slechts 3 van de 5 sterren. Volgens de ANWB is 4 of 5 sterren de gangbare score bij nieuwe auto’s die op de markt komen. De bond roept Dacia, het budgetmerk van Renault, op om de tekortkomingen zo snel mogelijk te verhelpen. De botsproef heeft betrekking op de Logan MCV, de stationwagenvariant van het model.

Naast de Dacia Logan onderwierp Euro NCAP nog 11 auto’s aan botsproeven. Daarvan haalden 7 de maximale score van 5 sterren en 4 modellen 4 sterren.

Een woordvoerster van Renault Nederland laat in een reactie weten dat alle automodellen van Dacia veilig zijn. ,,We kijken altijd naar verbeterpunten''. Dat de Logan minder goed uit de test is gekomen komt volgens haar vooral door strengere meetmethodes. In Nederland zijn dit jaar ongeveer 2000 van de betreffende auto's verkocht.