Nieuws Actueel

Veldkeuken inspireert Utrechtse Femke de Winter

Hans van den Ham | Foto: Angeliek de Jonge 18 december 2015

Veldkeukenradijsjes

Femke de Winter (43) van de Veldkeuken op Amelisweerd heeft al een prijs binnen. Het kookboek van de Utrechtse over dit ambachtelijke en biologische bedrijf werd 'Kookboek van het Jaar'. Ze maakt ook kans om Utrechter van het Jaar te worden. Het AD Utrechts Nieuwsblad interviewde haar.

Heeft u tijd voor me? ,,Ja. Ik ben net klaar met schoonmaken. Dit werk bestaat niet alleen uit romantisch lekkere dingen maken. Het is ook gewoon hard buffelen.'' Hoe lang werkt u al bij de Veldkeuken? ,,Sinds vijf jaar. Momenteel 3 of 4 dagen per week, in de bakkerij. Daar maak ik hartige en zoete taarten.'' Is dat niet anders geweest? ,,Nu is het nieuwe restaurant open, met een eigen keuken. Voor die tijd maakten we hier in de bakkerij broden, soepen, salades en die vervoerden we per bakfiets naar het restaurant. Nu gebeurt dat daar. Het is professioneler geworden.''

Hoe is dat boek er gekomen? ,,De Veldkeuken inspireerde me. Het is gewoon ontstaan, wars van trends, uit overtuiging en grotendeels kokend met spullen van het landgoed. Dat verhaal klopt gewoon. En boeide me. Bovendien is het hier zo mooi. Prachtige zonsopkomsten, de reetjes die rondlopen. Ook dat heeft me geïnspireerd.'' Had u verwacht die prijs te winnen? ,,Ik was verbaasd. Ik dacht een boek over de Veldkeuken is leuk voor wat mensen uit Utrecht en omgeving, niet erbuiten. En ik twijfelde over de foto's die ik gemaakt heb en eigenwijs zelf heb uitgezocht. De waardering die ik ervoor