Nieuws Actueel

Verbied 'dikke vette' advertentie

Rik Nizet 19 mei 2014

Er moeten strengere regels komen voor de voedselindustrie, zoals die al gelden voor de tabaksindustrie. Obesitas vormt wereldwijd namelijk een groter gezondheidsrisico dan sigaretten, zeggen belangengroepen Consumer International (CI) en World Obesity Federation (WOF).

Waarschuwingen of foto's op voedselverpakkingen zouden volgens de organisaties een oplossing kunnen zijn, meldde de BBC maandag. In een rapport hebben de twee organisaties aanbevelingen gedaan aan overheden.

AdvertentiesDe regering zou meer regels moeten invoeren voor voeding en dranken. Volgens de organisaties kan dat door regels op te stellen voor zout-, vet- en suikergehaltes, verbetering van het ziekenhuisvoedsel of bijvoorbeeld een strengere regelgeving omtrent advertenties.

DodenHet aantal doden door obesitas of overgewicht is gestegen van 2,6 miljoen in 2005 naar 3,4 miljoen in 2010, aldus CI en WOF. Onderzoeker Luke Upchurch van CI zegt te willen voorkomen dat er te laat wordt ingegrepen. "We willen een situatie als in de jaren 60 voorkomen. Toen zei de tabaksindustrie dat er niks mis is met sigaretten en dat ze goed voor de gezondheid zijn, terwijl 30 of 40 jaar later miljoenen mensen stierven.''

"Een belangrijk verschil tussen tabaksregulering en voedselregulering is dat we voedsel nodig hebben om te overleven'', zegt Ian Campbell van het Britse National Obesity Form tegen de BBC. Hij roept overheden op om collectief actie te nemen.