Nieuws Actueel

Verboden te reanimeren

Van onze redactie 17 februari 2015

'Steeds meer mensen denken na over hun levenseinde", zegt Sebastiaan Hattink. Hij is woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), uitgever van de niet-reanimerenpenning. "De behoefte zelf regie te houden neemt toe."

Niet-reanimerenpenning De drager van een niet-reanimerenpenning maakt volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBo), gebruik van het behandelverbod ten aanzien van reanimeren. Met andere woorden: de penning is een complete wilsverklaring, geperst in een plaatje aan een ketting. Professionele hulpverleners en artsen zijn verplicht zich aan die verklaring te houden. Tenminste, als het kleinood voorzien van pasfoto, naam, handtekening en geboortedatum zichtbaar (om de hals) wordt gedragen. Behandelaars hoeven niet op zoek te gaan naar de penning; bij hartfalen telt elke seconde.

Bert Koppenol (71) gaat de deur niet uit zonder de niet-reanimerenpenning om zijn nek. "Een automatisme, net als het meenemen van de voordeursleutel", vindt hij. Koppenol is niet ziek, maar draagt de penning al jaren. Uit overtuiging en omdat hij inmiddels tot de risicogroep behoort. "Ik ben een zeventigplusser en wil niet de kans lopen na reanimatie als een kasplant door te moeten leven. Die kans is zeer groot, na een hartstilstand buitenshuis. Slechts 8 van de 100 patiënten in mijn leeftijdscategorie overleven een reanimatie. De helft daarvan is blijvend gehandicapt. Daar voel ik niets voor."

Voorbeelden in zijn omgeving van dit scenario heeft Koppenol niet. Het was de euthanasie van zijn echtgenote, ruim 17 jaar geleden, die hem aan het denken zette over eindigheid. "Haar dood heeft diepe indruk op me gemaakt. Ik ben na gaan denken over de vraag wat voor mij de beste manier is uit het leven te gaan. En belangrijk: wat leg ik daarover vast. De komst van de penning is goed. Hiervoor liep ik met een pasje in mijn portemonnee. De vraag is of daar in geval van nood naar wordt gezocht. De penning geeft rust."

Discussie De verkrijgbaarheid van de penning is al sinds de introductie 5 jaar geleden punt van discussie. De Reanimatieraad en D66 zien het liefst dat iedere Nederlander in zijn eigen gemeente een penning kan aanvragen, een neutraal uitgiftepunt. Maar zover is het nog niet. Om de penning te bemachtigen, moet iemand lid worden van de NVVE. Dat wil niet iedereen.

"Er zijn mensen die vanuit hun geloofsovertuiging geen lid van onze vereniging willen zijn, maar wel een penning wensen", zegt NVVE-woordvoerder Sebastiaan Hattink. "Op dit moment zijn we, samen met andere organisaties, in gesprek met minister Schippers om te komen tot een neutraal uitgiftepunt. Zodat voor een grote groep Nederlanders de drempel om een penning aan te vragen, wordt verlaagd."