Nieuws Actueel

Verdeeld beeld op Europese beurzen

Van onze redactie 19 oktober 2015

Image 5353069

Kort na de lagere opening van Wall Street noteerde de AEX 0,1 procent hoger op 448,41 punten. De MidKap ging 0,2 procent vooruit tot 666,23 punten. De DAX in Frankfurt steeg 0,3 procent, terwijl de FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs respectievelijk 0,6 en 0,3 procent verloren.

Delta Lloyd en digitaal beveiligingsspecialist Gemalto wisselden elkaar voortdurend af aan de kop van de AEX met winsten van rond de 2 procent. Staalconcern ArcelorMittal was de hekkensluiter met een verlies van 2,5 procent, op afstand gevolgd door Shell en Aalberts Industries (min 0,9 procent).

Shell

Shell (min 1,3 procent) had, evenals BP en Total, last van een flinke daling van de olieprijzen. Het olieconcern stond x procent lager, terwijl BP en Total tot 1,4 procent inleverden. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 2,4 procent tot 46,11 dollar. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper op 49,11 dollar per vat. Tegenvallende kwartaalresultaten van de Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gassector Halliburton kwamen het sentiment ten aanzien van de olieconcerns evenmin ten goede.

In Parijs steeg Danone 1,8 procent. Het Franse moederbedrijf van merken als Activia, Evian en Danoontje zag de omzet in het derde kwartaal sterker groeien dan verwacht. De Duitse geldautomatenfabrikant Wincor Nixdorf steeg in Frankfurt 17 procent na een overnamebod door de Amerikaanse branchegenoot Diebold.

Metro

Metro kreeg er 2,6 procent bij. Het Duitse moederbedrijf van Makro, Media Markt en Saturn verwacht een goede kerstperiode te zullen beleven. Deutsche Bank klom ruim 3,5 procent. De grootste bank van Duitsland neemt haar organisatie op de schop en wil de zakenbankactiviteiten opsplitsen.

De euro was 1,1335 dollar waard, tegen 1,1350 dollar bij het Europese slot op vrijdag.