Nieuws Actueel

Verdrinken puppy schreeuw om aandacht of kattenkwaad?

Van onze redactie 5 augustus 2015

Image 5131650

Je hoort het vaker: kinderen die pootjes van een spin uittrekken, zout op slakken leggen of een kikker opblazen. Maar een hondje verdrinken, zoals zondag gebeurde in het Brabantse Oudenbosch, komt zelden voor. Volgens zijn vriendinnetje, een 6-jarig meisje, pakte de jongen de pup van haar af en zei hij dat het zijn hond was. Daarna is hij ermee naar de fontein gelopen, waar hij de kop van Diva onder water hield. ,,En nu is hij dood,'' zou hij gezegd hebben.Het doet veel dierenliefhebbers sidderen. De Facebookpagina van Conny van de Merbel, de moeder van het meisje, stroomt over van woedende reacties. Velen vragen zich af: schuilt in het jongetje een toekomstige psychopaat? Of gaat het hier om uit de hand gelopen kattenkwaad?

ConsequentiesHet belangrijkste is uitzoeken welk verhaal er achter de daad van het jongetje schuilt, zegt Robert Vermeiren, hoogleraar kinderpsychiatrie aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam. ,,We moeten er niet meteen van in paniek raken, maar wel alert zijn.'' Het kan zijn dat het jongetje de vlinderpuppy helemaal niet heeft willen vermoorden. ,,Een kind is niet goed in staat de consequenties van zijn daden in te schatten, ze zijn ontoerekeningsvatbaar,'' zegt Vermeiren. ,,Bovendien heeft hij nog geen notie van de dood; dat iemand verdwijnt en nooit meer terug komt. Het kan zijn dat hij het dier speels onder water wilde houden. In cartoons zie je ook vaak dieren in het water belanden, maar die komen altijd weer terug.''VoorspellerMaar er kunnen wel degelijk diepere problemen schuilgaan achter de verdrinking. Als de jongen vaker dieren mishandelt of ander wangedrag vertoont. Vermeiren: ,,Kinderen kunnen dit gedrag vertonen als ze boos zijn of in een onveilige situatie leven en zichzelf afreageren. Er kan een psychiatrisch probleem zijn, of ze hebben zelf met geweld te maken gehad.''Er is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die dieren mishandelen vaak ook geweld tegen mensen gebruiken. De politie ziet dierenmishandeling op jonge leeftijd als voorspeller voor crimineel gedrag. De politie heeft hulpverleners ingeschakeld voor het jongetje.

AfkeurenWat er ook achter zit - een ongeluk of structureel probleemgedrag - het eerste dat ouders en hulpverleners moeten doen, is het gedrag van de jongen afkeuren. Vermeiren: ,,Dat kinderen de gevolgen niet zo goed kunnen inschatten, betekent niet dat ze onschuldig zijn. Een hond verdrinken kan niet, dat moet duidelijk zijn. Maar het is belangrijk dat de afkeuring zich niet op de jongen zelf richt. Het kind moet zichzelf niet als slecht gaan zien.'' Dus niet zeggen: jij bent slecht, maar: je hebt iets slechts gedaan.Dat vindt ook 'beroepsdierenvriend' en hondenkenner Martin Gaus. ,,Dat jongetje is zich niet bewust van wat hij gedaan heeft. Hier moet je heel liefdevol mee omgaan, anders wordt het later een naar, gefrustreerd iemand. Misschien was deze actie een schreeuw om aandacht, dat moet worden uitgezocht.''Kinderen moet in zijn algemeenheid meer liefde voor dieren worden bijgebracht, vindt Gaus. ,,Ik begrijp dat je een mug op z'n donder geeft, maar een hagedisje moet je gewoon laten lopen. Als je kinderen respect voor het leven bij brengt, gaan ze later ook beter om met de natuur.''