Nieuws Actueel

Vergunning surfwalhalla bijna rond

Van onze redactie 7 december 2015

Surfen rotterdam

De bouw van het omstreden surfproject RiF010 begint volgende maand. Het ziet er naar uit dat nog deze maand de bouwvergunning verleend wordt door de gemeente. 'Eind volgend jaar willen we een Nieuwjaarsduik in onze golfbak', meldt AD maandag.

De verwachting is dat het project eind 2016 klaar zal zijn, zegt de initiatiefnemer van het winnende Stadsinitiatief van 2014. "We hopen dan een Nieuwjaarduik te kunnen organiseren in schoon water." In 2017 kunnen de surfers dan in mei of juni de baan op. "Dan is de grote opening."

Hoewel de gemeente de bouwvergunning waarschijnlijk afgeeft, vinden er nog wel rechtszaken tegen het plan plaats. Meerdere omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de komst van het surfplan pal voor hun deur. Ook Citykerk Het Steiger heeft een gang naar de rechtbank gemaakt. Zij vrezen geluidsoverlast.

Mediteren,,Mensen willen hier in stilte zitten en mediteren of bidden. Dat moet mogelijk blijven, maar met een zwembad voor de deur wordt dat lastig,'' zei Miep in 't Veen van de kerk eerder in het AD Rotterdams Dagblad. Wanneer de rechtszaken dienen is nog onduidelijk. In totaal kwamen bij de gemeente 22 bezwaren over het plan binnen.

De rechtszaken hebben echter geen 'opschortende werking' laat de gemeente weten. Dat betekent dat er in de tussentijd gewoon gebouwd kan worden. En dat gaat ook gebeuren, laat de initiatiefnemer weten. ,,We denken dat we op alle bezwaren een goed antwoord hebben gegeven.''

Wel kan het zijn dat de rechter besluit dat de boel stil moet worden gelegd. ,,Dat zou vervelend zijn,'' zegt Van Viegen. ,,Het betekent dat de kosten omhoog gaan en dat de surfers uiteindelijk ook meer voor hun kaartje moeten gaan betalen.''

ZomerDoor de verlening van de bouwvergunning, kan binnenkort het plan alsnog gerealiseerd worden. Oorspronkelijk zou de surfbaan al in de zomer van 2015 worden opgeleverd. Afgelopen zomer spraken wethouder Pex Langenberg (D66) en de initiatiefnemers de hoop uit dat in de zomer van 2016 gesurft kan worden op het water van de Steigersgracht. Dat wordt nu dus 2017.

De winnaars van het Stadsinitiatief krijgen 3 miljoen euro van de gemeente om hun plan te realiseren. Op het surfparadijs komen golven van 1,5 meter hoogte. Die worden opgewekt door een speciale machine. In totaal kunnen 25 surfers tegelijkertijd de baan op.