Nieuws Actueel

Vergunningen centrale Eemshaven nu in orde

Van onze redactie 9 september 2015

Image 5224723

De grote kolencentrale staat op het randje van de Waddenzee en is milieuorganisaties als de Waddenvereniging, Greenpeace en Stichting Natuur en Milieu een doorn in het oog.

Zij waren met een aantal Duitse gemeenten opnieuw naar de Raad van State gestapt omdat ze vonden dat de natuurvergunningen nog steeds onvoldoende waren. In 2011 had de hoogste bestuursrechter de natuurvergunningen nog vernietigd. Daarna verleende de overheid nieuwe vergunningen. De milieubeweging ging daar weer tegen in beroep. In een tussenuitspraak vorig jaar bepaalde de raad dat nog aanvullend onderzoek nodig was.

Uitstoot

Nu er voldoende zekerheid is dat de natuurgebieden Lieftinghsbroek en Drouwenerzand niet worden aangetast door de uitstoot. De overheid mag daarbij rekening houden met de natuurmaatregelen die RWE op grond van de gewijzigde vergunningen moet treffen, aldus de einduitspraak.

De centrale is na een proefperiode van een aantal maanden deze zomer helemaal in gebruik genomen door RWE, de Duitse moeder van energiebedrijf Essent. De centrale heeft een vermogen van 1600 megawatt. Daarmee kunnen 2,5 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien.

EPA