Nieuws Actueel

Verhuiskosten kunnen hoog oplopen

Van onze redactie 3 januari 2015

Maartje van den Broek schrok van de uiteindelijke kosten van haar verhuizing. Die vielen een stuk hoger uit dan gedacht. "Mijn man en ik hadden een leuk huis in een leuke buurt, maar het werd wat klein met onze 3 kinderen. Dankzij de lage rente en lagere huizenprijzen konden we iets nieuws kopen. Ons eigen huis waren we gelukkig snel kwijt. Ik schrok wel van alle kosten waar we vooraf niet op hadden gerekend. Zo maakte de verhuizer veel meer dure uren dan vooraf ingeschat. En toen we eenmaal waren verhuisd, bleek dat we toch ook nieuwe meubels en gordijnen nodig hadden. Het hield niet op!"

Kosten Verhuizen kost beddestro, luidt een gezegde uit de tijd dat matrassen nog gevuld werden met stro. Vrij vertaald naar het heden: een verhuizing kost geld. Bij een koophuis betaal je in ieder geval overdrachtsbelasting, hypotheek-, taxatie- en kadasterkosten. Daar komen de notaris en eventueel makelaarscourtage nog bij. Maar de verhuizing zelf kost ook geld en vaak meer dan je had verwacht.

Bas Egberts heeft zijn verhuizing door een erkend verhuizer laten uitvoeren. "Ik heb diverse offertes gevraagd. Er zaten aardig wat verschillen in. We hebben ook al onze spullen laten inpakken, daar rekende onze verhuizer een vast tarief voor. De verhuizing zelf is me erg meegevallen. Wel werd 1 van onze kastjes onherstelbaar beschadigd, maar de schade werd keurig vergoed door het verhuisbedrijf."

Zelf regelen Verhuizen kan op verschillende manieren worden geregeld. Verreweg de voordeligste optie is de verhuizing helemaal zelf te regelen. Een busje lenen of huren, vrienden optrommelen en daarna de boel naar het nieuwe adres overzetten. Houd echter bij de huur van een busje of aanhangwagen niet alleen rekening met de kosten van de huur, maar ook met verzekering van de spullen. Vraag bij verschillende autoverhuurders offertes; je zult ontdekken dat er grote verschillen zijn.

De verhuizing kan ook worden verzorgd door een professioneel verhuisbedrijf. Het is van belang er op te letten dat het een erkend verhuisbedrijf is, dat betekent dat de verhuizers een speciale opleiding hebben gevolgd en dat je spullen tijdens de verhuizing zijn verzekerd. Een verhuizing op een gewone werkdag is stukken goedkoper dan een verhuizing in het weekeinde. Vraag ook voor de verhuizing diverse offertes. Let daarbij goed op extra kosten voor montage en demontage van meubels, lampen en andere zaken. Zelf de spullen inpakken, kan ook aanzienlijk schelen in kosten.

Spullen opslaan Bij de meeste verhuisbedrijven kun je ook tijdelijk spullen opslaan. Als het verhuisbedrijf inventaris opslaat, zijn die goederen meestal alleen tijdens de 1e maand verzekerd. Voor de daaropvolgende periode moet de inboedelverzekering worden omgezet of een extra verzekering worden afgesloten.

Eenmaal verhuisd, ben je er vaak nog niet, qua kosten. Voor een nieuwe woning moeten meestal bestaande gordijnen worden aangepast of nieuwe gordijnen worden gekocht. Dat kan soms aardig wat kosten, een uitgave waar je eigenlijk geen rekening mee hebt gehouden. Iemand die handig is kan natuurlijk zelf aan de slag.

Contracten In een nieuw huis moeten ook internet, telefoon, tv, gas, water en licht worden aangesloten. Lopende contracten zijn meestal vrij makkelijk over te zetten. Wie dit moment wil aangrijpen om van leverancier te veranderen, doet er verstandig aan goed de voorwaarden te lezen. Bedrijven kunnen kosten in rekening brengen als je overstapt terwijl het contract nog loopt.