Nieuws Actueel

Verkeersinfarct voor vakantieganger

Rik Nizet 17 juli 2015

Verkeersinfarct vakantieganger 335

Vakantiegangers op weg naar het zuiden van Europa moeten dit weekeinde opnieuw rekening houden met behoorlijke files en vertragingen. Dat geldt niet alleen voor Frankrijk, maar ook voor Duitsland en de Alpenlanden.

Zo druk als afgelopen weekeinde (630 kilometer file) wordt het niet in Frankrijk, maar de VerkeersInformatieDienst (VID) verwacht wel een sliert auto's met een lengte van 300 tot 500 kilometer. Het meeste oponthoud ontstaat volgens de VID op de oostelijke ring rond Parijs (A86), op de A10 (Parijs-Bordeaux) en op de A7 tussen Lyon en de Middellandse Zee.

Noordelijke regio's in Duitsland krijgen eveneens vakantie. Dat veroorzaakt verkeersdrukte op de wegen richting de Oostzeekust en het zuiden. Net als vorige week stroopt het verkeer zich op bij München (A8/A99). De wachttijden voor de Gotthard- en de Mont Blanctunnel kunnen oplopen tot een uur.

In Nederland begint vrijdag de zomervakantie in de regio zuid en de bouwvakvakantie in de regio noord. De VID verwacht geen grote uittocht, wel files verspreid over de hele dag. Druk wordt het op de A2 bij Maastricht (wegens werkzaamheden) en op de A27 tussen Utrecht en Breda.Drukker op snelwegenHet wordt drukker op de Nederlandse snelwegen. Het aantal auto's, vrachtauto's, bussen en motoren op de weg was in 2014 bijna 4 procent hoger dan een jaar ervoor. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De stijging komt zowel door economisch herstel als door het afronden van wegwerkzaamheden, waardoor verkeer beter kan doorrijden. Het CBS verwacht dat de zogeheten verkeersintensiteit nog wel even blijft toenemen. De drukste snelweg van Nederland is de A13 tussen Den Haag en Rotterdam. Elk uur rijden daar gemiddeld ruim 5800 auto's. Na de A13 komen de A10 (ring Amsterdam) en de A12 (Den Haag - Utrecht - Arnhem - Duitsland). De rustigste rijksweg is de N33 tussen Assen en de Eemshaven.