Nieuws Actueel

Verklaring omtrent gedrag voor jeugdtrainers: 'Jammer dat het nodig is'

Van onze redactie 7 maart 2015

Image 4796070

Ondertekenaars van een zo’n verklaring omtrent gedrag (VOG) verklaren dat hun gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving van nu. Het ministerie van Veiligheid en Justitie screent de personen die een VOG tekenen en geeft de verklaringen af. Het ministerie betaalt tevens de kosten van een VOG voor vrijwilligers in de sport.

'Jammer' Een rondgang langs enkele trainers bij HC Tilburg, van jong tot oud, maakt duidelijk dat zij geen probleem hebben met de nieuwe eis van hun vereniging. "Ik vind het prima, al is het wel jammer dat het nodig is”, zegt Joost van der Staak, een van de oudere trainers. "Ouders vertrouwen je hun kinderen toe en dat gaat tegenwoordig helaas niet overal goed. Dus is het logisch dat de club zoveel mogelijk probeert problemen uit te sluiten. De veiligheid van de kinderen gaat boven alles, dus ik beschouw zo’n VOG beslist niet als een motie van wantrouwen.”

Knuffel Frank Sanders, trainer-coach van 2 meisjesteams, heeft in het onderwijs gewerkt en moest daar ook een VOG ondertekenen. "Ik vind dat vanzelfsprekend als je met kinderen werkt”, vertelt hij. "Ik train een groep van 10 jaar en 16 jaar. Die willen soms wel eens een knuffel als troost of als ze juichen omdat ze iets goed hebben gedaan. Dat is geen probleem als ze dat zelf aangeven. Maar als je ze aanraakt, moet je je heel goed realiseren wat wel en niet kan. Een klap op de billen kan dus écht niet.”