Nieuws Actueel

Verkoop diesel daalt verder

Lotte Grimberg 26 augustus 2014

In de eerste zes maanden van dit jaar is 200 miljoen liter diesel minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Juni was met een afzet van 530 miljoen liter (-9,4 procent) zelfs de slechtste verkoopmaand sinds augustus 2003. Dit meldt brancheorganisatie Bovag dinsdag op basis van CBS-cijfers.

BETADe lpg-verkoop daalde in het eerste halfjaar met bijna 20 procent. De extreme dalingen zijn volgens Bovag vrijwel volledig toe te schrijven aan de accijnsverhogingen sinds 1 januari. Op basis van de CBS-cijfers verwachten de brancheorganisaties Bovag en BETA dat de diesel- en lpg-afzet dit jaar met 610 miljoen liter daalt.

PomphoudersDit jaar zal er 6,76 miljard liter diesel verkocht worden, bijna 508 miljoen liter minder dan in 2013. De afzet van lpg komt dit jaar uit op 398 miljoen liter, terwijl dat vorig jaar nog 500 miljoen liter was (-20,5 procent), concluderen de organisaties. "Al met al zien de Nederlandse pomphouders dus 610 miljoen liter diesel en lpg verdampen.''

De hogere dieselprijs beweegt de transporteurs buiten Nederland hun vrachtwagens vol te tanken, terwijl particulieren uit België en Duitsland ook niet langer meer de Nederlandse grenspompen bezoeken, stelt Bovag.

SchatkistenDe gevolgen voor de schatkist zijn evident, becijfert de organisatie. "Daar waar het kabinet 280 miljoen euro extra heeft begroot aan inkomsten uit de verhoogde accijns op diesel en lpg, volgt op basis van de prognose juist een min van 3 miljoen euro.''

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft tot op heden de accijnsverhoging niet willen terugdraaien. Hij zei onlangs nog dat de accijnsverhogingen wel degelijk extra geld opleverden. De Tweede Kamer heeft nu aangedrongen op een nieuwe evaluatie op Prinsjesdag.

TankstationsBETA en Bovag maken namens de aangesloten tankstations sowieso een gang naar de rechter om alle geleden schade sinds 1 januari te claimen bij de Staat. De dagvaarding wordt naar verwachting eind september verzonden.