Nieuws Actueel

Verkoop kan zegen zijn voor Grolsch

Voor Grolsch zou een verkoop best wel eens gunstig kunnen uitpakken. In het megaconcern waarin de brouwer na de aanstaande fusie in de branche opgaat, dreigt de beugelfles nog verder onder te sneeuwen.

Annemieke van Dongen en Angelique Kunst 1 december 2015

Grolscheadinbevheinekenfusienvabeugel1065

Voor Grolsch zou een verkoop best wel eens gunstig kunnen uitpakken. In het megaconcern waarin de brouwer na de aanstaande fusie in de branche opgaat, dreigt de beugelfles nog verder onder te sneeuwen.

Wie de nieuwe eigenaar ook wordt, de kans is groot dat die het Achterhoekse biermerk zal laten opleven. Dat verwachten analisten. Grolsch staat in de etalage, meldden persbureau Bloomberg en de Britse krant The Sunday Times afgelopen weekend op basis van anonieme bronnen. De brouwers zelf doen er het zwijgen toe.

Met de verkoop van Grolsch en het Italiaanse biermerk Peroni zouden de huidige eigenaar SABMiller en fusiepartner AB InBev de mededingingswaakhonden tevreden willen stellen. Samen zouden de grootste bierbrouwer ter wereld en de nummer twee, het Zuid-Afrikaanse SABMiller, te machtig worden. De belangrijkste gegadigden om de merken over te nemen, zijn volgens de Sunday Times het Amerikaanse Molson Coors, het Ierse C&C en Heineken.

Een overname van Grolsch door de Amsterdamse brouwer is echter onmogelijk, zegt analist Gerard Rijk van SNS. "De Nederlandse mededingingsautoriteit zal dat niet toestaan.'' Heineken heeft naar schatting 35 procent van de Nederlandse markt in handen, Grolsch 13 procent. Samen zouden ze bijna de helft van de bierverkoop controleren. Ook in Groot-Brittannië zou de combinatie problemen opleveren, omdat Heineken daar met 26 procent al marktleider is.

AB InBev, de Belgisch-Braziliaanse brouwer van Budweiser en Stella Artois, bracht eerder deze maand een bod van 100 miljard euro uit op SABMiller. Vanwege de overname verkoopt die Zuid-Afrikaanse brouwer zijn belang in de Amerikaanse joint venture MillerCoors aan partner Molson Coors, zo maakte het bedrijf pas al bekend.

Molson-Coors is voor Grolsch de meest logische koper, denkt analist Karel Zoete van de Rabobank. Hij wijst erop dat Grolsch in Groot-Brittannië al wordt geproduceerd in een brouwerij van het Amerikaanse bedrijf. Een spelbreker zou echter kunnen zijn dat het vanwege de overname van de SABMiller-aandelen nu even krap bij kas zit.

Ook Carlsberg zou een overnamekandidaat kunnen zijn, denkt Rijk. Maar voor die Deense brouwer is de timing eveneens slecht. Als marktleider die ruim een derde van al het bier in Rusland verkoopt, heeft het bedrijf last van de crisis daar.

FamilieDe kans dat Grolsch wordt teruggekocht door de familie De Groen, die de brouwer ooit naar de beurs bracht, is volgens Rijk nihil. Zij maakten weliswaar een flinke klapper toen Grolsch in 2007 werd overgenomen door SABMiller, maar honderden miljoenen schudden ze niet zomaar uit hun zak.

De analist acht het waarschijnlijker dat een grootinvesteerder de brouwer overneemt. Iedere eventuele koper zal kleiner zijn dan de betrokken ondernemingen. Zoete: "Een kleine partij kan Grolsch meer liefde en aandacht geven dan ze in zo'n groot concern zouden krijgen. In InBev/SabMiller is Grolsch onbetekenend, maar in een kleiner bedrijf kan het een rol spelen. Dus verkoop kan voor Grolsch best voordelig uitpakken."