Nieuws Actueel

Verkoop Sligro stokt in december

Jeroen Jansen 2 januari 2014

De belangrijke decembermaand heeft detail- en groothandelsbedrijf Sligro ,,een paar procent'' minder omzet opgeleverd dan verwacht. Dat maakte de onderneming, eigenaar van onder meer supermarktketen Emté, donderdag bekend.

Financieel directeur Huub van Rozendaal merkte op dat de omzetontwikkeling bij supermarkten al sinds de zomer een neerwaartse tendens vertoont. "Wij constateren dat de min rondom Kerstmis nog wat groter was'' zei hij tegen het ANP. Of dat probleem in de hele markt speelde of specifiek bij Sligro, kon de financiële topman nog niet zeggen.

KerstverkopenHij wees wel op de voorlopige verkoopcijfers die marktonderzoeker GfK op oudjaarsdag bekendmaakte. Daaruit bleek al dat de kerstverkopen in de supermarktbranche tegenvielen. "Wij hebben het over heel 2013 beter gedaan dan de markt. Ik zou het bijzonder vinden als dat in december niet zo was'', aldus Van Rozendaal.

Slechte decembermaandMede door de tegenvallende laatste maand daalde de omzet in het vierde kwartaal licht ten opzichte van een jaar eerder, tot 649 miljoen euro. Die daling is geheel toe te schrijven aan de winkeltak, de groothandelsdivisie behaalde nog net een plusje. Over heel 2013 zag Sligro de omzet met 1,3 procent stijgen tot 2,5 miljard euro.

Van OersBij Sligro Foodservice, de groothandelsdivisie, nam de omzet vorig jaar met 1,5 procent toe tot 1,66 miljard euro. Op eigen kracht, dus exclusief onder meer de overname van branchegenoot Van Oers, wist Sligro Foodservice de inkomsten met 0,6 procent op te voeren.

GroeiDe retailactiviteiten behaalden een omzet van 840 miljoen euro, wat neerkomt op een groei van 0,8 procent. Daarbij nam de vergelijkbare consumentenomzet bij Emté met 1,9 procent toe. Sligro publiceert de volledige jaarresultaten op 23 januari.

BestedingenOver de ontwikkelingen dit jaar toonde Van Rozendaal zich nog erg voorzichtig. Het economisch herstel dat in de tweede helft van 2013 is ingezet, vertaalt zich volgens hem nog niet in hogere consumentenbestedingen. "Ik heb niet zoveel reden om aan te nemen dat die in 2014 wel zullen aantrekken. Het blijft een beetje aanmodderen'', zei hij.