Nieuws Actueel

Verkoopplus, al vier kwartalen op rij

Caroline Spilt 5 juni 2015

Detailhandel btw verhoging verlaging 1000

De detailhandelsverkopen zijn in het eerste kwartaal van het jaar met bijna 2,5 procent toegenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. De verkoopplus betekende het vierde kwartaal op rij waarin de winkelverkopen stegen.

De omzetgroei bleef met 0,6 procent wel achter bij de toename van het verkoopvolume. Dit kwam doordat de prijzen in vergelijking met een jaar eerder zijn gedaald.

GroeiBij winkels die zogeheten voedings- en genotmiddelen aan de man brengen, stegen de opbrengsten en verkopen met bijna 2 procent. De beperkte omzetgroei van de winkels in non-foodartikelen was geheel toe te schrijven aan hogere verkopen, aangezien de prijzen in deze winkels daalden met gemiddeld bijna 2 procent. Consumenten gaven, naast eten, ook meer geld uit aan met name duurzame goederen.

Openstaande vacaturesWinkeliers zien volgens het CBS de toekomst zonniger tegemoet. Zo steeg het aantal openstaande vacatures. Daarnaast winnen onder de consumenten de optimisten het voor het eerst in zevenenhalf jaar van de pessimisten als het om vertrouwen gaat, dat kan de sector een duw in de rug geven. Het aantal zaken dat wegens een faillissement zijn deuren moest sluiten daalde overigens een fractie in het eerste kwartaal, in vergelijking met een jaar eerder.